Pretraga

Novi izgled škole stare 110 godina: Od 2013. godine energetski obnovljeno skoro 30 objekata javne namjene

A- A+

Završeni su radovi energetske obnove na Osnovnoj školi – Scuola elementare Belvedere u Rijeci. Planovi za obnovu još jedne osnovne škole već se izrađuju, a Grad je od 2013. do sada obnovio skoro 30 objekata javne namjene, od vrtića, škola i školskih dvorana do muzeja.

Osnovne škola – Scuola elementare Belvedere | foto: Grad Rijeka

Radove energetske obnove Osnovne škole – Scuola elementare Belvedere u potpunosti je financirao Grad Rijeka.

Završeni su radovi energetske obnove još jedne riječke osnovne škole. Obnova je započela na jesen 2020. godine, a obuhvaćala je sanaciju stare fasade škole Belvedere. Zgrada je, kako navode iz Grada, u potpunosti ožbukana mineralnom žbukom, a potom premazana mineralnom bojom. Postavljena je i nova PVC stolarija kojom se željela postići dodatna ušteda energije.

Osim radova na sanaciji stare fasade energetska obnova škole obuhvaćala je i potpuno uklanjanje starog salonitnog krovnog pokrova, a koji je zamijenjen novim krovom od glinenog crijepa, daščanom oplatom i limarijom.

Osnovne škola – Scuola elementare Belvedere | foto: Grad Rijeka

U planu novi radovi vrijedni preko dva milijuna kuna

Osim rada na vanjštini zgrade poboljšan je i sustav grijanja škole. Ugradnjom elektronskih cirkulacijskih crpki omogućeno je lakše balansiranje sustava centralnog grijanja, a čime se postiglo smanjenje pogonskih troškova sustava grijanja. Ugradnjom novih termostatskih glava na radijatore omogućila se regulacija topline u svakoj prostoriji posebno što također utječe na uštedu toplinske energije od 10 do 20 posto.

Ukupna vrijednost radova na školi Belvedere iznosi 2.225.040,63 kuna, a radove je izvela X.O.A. GRADNJA d.o.o. iz Rijeke.

No, to nije jedini projekt energetske obnove zgrada javne namjene u Rijeci. Već tijekom ove godine planira se obnova Osnovne škole Centar, vrijedna 2,4 milijuna kuna.

Izdvojeni članak

Europa za održivu budućnost: Tri hrvatska grada ulaze u proces energetske tranzicije

– Energetskom obnovom objekata smanjuje se potrošnja energije u zgradama javnog sektora, postiže se stvaranje povoljne mikroklime za rad u objektima i produžuje se vijek trajanja zgrade, navode iz Grada.

U proteklih osam godina Grad Rijeka zbog toga je obnovio 28 objekata javne namjene, od vrtića, škola, sportskih dvorana do muzeja.

– Ukupne investicije Grada Rijeke u energetsku obnovu škola putem EU projekata, s projektnom dokumentacijom, iznose 98,4 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva od Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije iznose 49,02 milijuna kuna ili 49,79 posto, dok je Grad Rijeka osigurao 49,4 milijuna kuna ili 50,21 posto, navode iz Grada te dodaju kako se Rijeka time svrstava u sam vrh javnog sektora s obzirom na europske projekte kojima se podupire energetska obnova zgrada javne namjene.

Osnovne škola – Scuola elementare Belvedere | foto: Grad Rijeka

Copy link
Powered by Social Snap