Pretraga

Startup zbog kojeg budućnost izgleda zelenije: Njihov namještaj nastaje od ostataka koji bi inače završili na otpadu

A- A+

Materijali koji nastanu kad otpad materijala tijekom proizvodnje gotovo uvijek imaju istu sudbinu, odlaze u otpad. No, da njihova sudbina može biti itekako pozitivnija, a samim time i budućnost planeta zelenija, dokazuje priča o jednom startup-u koji je drvo, odnosno njegove ostatke, odlučio u potpunosti iskoristiti u svojoj proizvodnji namještaja i dekorativnih predmeta.

namještaj od piljevine

Forust namještaj od piljevine | foto: Forust

Piljevina, ostatak u proizvodnji namještaja od drva, završio bi u otpadu ili bi, u nešto boljem slučaju, završio kao podloga za životinje.

Priča jednog američkog startup-a dokazuje da razmišljanje van uobičajenih okvira gotovo uvijek ima izrazito pozitivne učinke. Svoju proizvodnju ovaj startup temelji na korištenju piljevine kao materijala od kojeg proizvode i namještaj, i dekorativne predmete za uređenje doma.

Startup Forust osnovan je kako bi 3D ispis drva postao pristupačniji, pouzdaniji i održiv zbog čega im s razlogom laska titula ‘krivaca’ zelenije budućnosti.

Kako nastaje namještaj od piljevine?

Svoj glavni proizvodni materijal u Forustu uvoze kao nusproizvod iz drvne industrije koji bi inače završio u otpad. Nakon pribavljanja piljevina se širi u slojeve koji se posebno tretiraju i obrađuju biorazgradivim i netoksičnim vezivom koji ju ponovno povezuju u drvo.

Zbog svoje proizvodnje Forust je u potpunosti promijenio način 3D ispisa za kojeg je trenutno postavljena norma izrade predmeta korištenjem plastike. Kako bi izbjegli korištenje materijala koji nije ekološki prihvatljiv, Forust u proizvodnji počinje koristiti recikliranu piljevinu i druge nusproizvode drvne industrije.

namještaj od piljevine

Forust, piljevina | foto: Forust

– Vjerujemo da su lanci vrijednosti materijala presudni za postizanje nulte razine emisije ugljika te da će dodatna rematerijalizacija igrati važnu ulogu u gradnji održive budućnosti, navode iz Forusta te dodaju da za svako spašeno stablo umanjuju emisije CO2 za metričku tonu.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Nakon sto sati ispisa radovi na prvoj 3D printanoj stambenoj zgradi bliže se kraju

No, što bi se dogodilo s piljevinom kada ona ne bi postajala materijal za izradu namještaja? U velikom broju slučaja ona bi se spaljivala što bi pridonijelo dodatnom zagađenju zraka ili bi se poslala na odlagalište. Iz Forusta objašnjavaju da unatoč tome što je piljevina biorazgradiva u velikim količinama, ako se odlaže na deponije, može biti štetna za okoliš, jer, kako dodaju, dok se raspada oslobađa visoke koncentracije masnih kiselina što može kontaminirati zalihe vode.

namještaj od piljevine

Forust namještaj od piljevine | foto: Forust

Reciklirani namještaj i dekorativni predmeti

Učinak Forusta i sličnih startup-ova je dvojak. S jedne strane oni utječu na značajno smanjenje količine piljevine koja se odvozi na deponije ili spaljivanje, dok s druge strane 3D ispisom i proizvodnjom održivih proizvoda utječu na smanjenje krčenja šuma.

Njihovi proizvodi, poput dekorativnih vaza i košara, kao i namještaja, mogu se koristiti na brojne načine, kao roba široke primjene, sve do uređenja luksuznih interijera u kojima lako pronalaze svoje mjesto.

namještaj od piljevine

Forust predmeti od piljevine | foto: Forust

Copy link
Powered by Social Snap