Pretraga

Mate Rimac investitor novog zelenog projekta – on je praktički jedina nada za ovakvo što

A- A+

Na zelenoj oazi pored Čazme, u malenom mjestu Prokljuvani, smjestio se Gruntek. Udaljeni su samo sat vremena od Zagreba, a na 22 hektara zemljišta pripremili su prostor za vrtove budućnosti, piknik zonu, roštiljanje, radionice i edukacije.

Gruntek / foto: Privatna arhiva

O Grunteku smo već pisali pa ako razmišljate o tome da unajmite vrt i tako dobivate organsko povrće na svoj kućni prag, bez da se pritom maknete s kauča, a kamoli uzmete motiku u ruke, u članku niže ćete naći sve potrebne informacije.

Izdvojeni članak

Gruntek – vrtovi budućnosti u kojima hrana raste na osnovu samo jednog klika

No, sada nam iz Grunteka dolaze sjajne vijesti. Gruntek ima novog investitora, svima dobrog poznatog inovatora Matu Rimca. Tino Prosenik, osnivač i direktor Grunteka rekao nam je sve o tome.

Tino Prosenik, osnivač i direktor Grunteka / foto: Privatna arhiva

Rimčeva reakcija na Gruntekove ideje bila je emotivna

Činjenica da je Rimac novi Gruntekov investitor izuzetno je zanimljiva. Naime, već je ulagao u start-upove, ali nikad ovakve vrste poput Grunteka. Ovo je prvi zeleni projekt u koji ulaže izvan auto industrije i obratio se Grunteku. Stoga se logično postavlja pitanje kako to da je odabrao baš njih.

Gruntek postoji tek nešto više od godinu i pol, tako da je još uvijek relativno ograničen broj ljudi čuo za projekt. Matu sam kontaktirao prvi puta na LinkedIn – u. Koristim to platformu redovito i smatram da je za takve vrste kontakata vrlo prikladna. Nakon što smo se povezali, predstavio sam mu ideju Grunteka, a potom poslovni plan i druge financijske informacije. Njegova prva reakcija je bila emotivna; projekt, ili bolje rečeno pokret, mu se jako svidio. Poslovni plan, ambicija i egzekucija su bili dovoljno dobri da se nađemo uživo i dogovorimo okvire suradnje, otkrio nam je Prosenik.

Gruntek je prava zelena oaza / foto: Privatna arhiva

Zanimalo nas je i što će Gruntek točno napraviti od njegove investicije.

– Točan iznos i namjena investicije nisu nešto o čemu sam spreman jednostrano pričati. Mogu samo reći da investicija nije simbolična i da je konvertibilna u društvene udjele. Generalno Gruntek ulaže u proizvodnju, logistiku, marketing, ali i servisira dugove na kojima je započeo rad. Gruntek u svojoj drugoj godini neće dostići značajnu profitabilnost pa ja kapital osnivača i investitora ključan za rast i razvoj, objasnio je Prosenik.

Kapacitet Grunteka je dostatan za oko 2.000 pretplatnika / foto: Privatna arhiva

Još uvijek u Čazmi, ali tu ne planiraju stati

Gruntek će i dalje djelovati na prostoru Čazme pa nas je zanimalo i to što Čazmu čini novim ekološki orijentiranim mjestom.

– Gruntek je po svojoj prirodi vezan uz Zagreb, kao najveće urbano središte, s najvećom koncentracijom potencijalnih korisnika. U okolini Čazme smo našli dovoljno okrupljeno poljoprivredno zemljište koje je odgovaralo našim zahtjevima. Kapacitet lokacije je dostatan za oko 2.000 pretplatnika. Ako se u budućnosti javi potreba za većim kapacitetom ili se ukaže prilika za lokaciju koja će bolje služiti našim korisnicima, otvoreni smo za relokaciju, poručuje Prosenik.

Na Grunteku radi vrhunski tim stručnjaka, a planiraju i proširenje kadra / foto: Privatna arhiva

Bore se za to da mladi ostanu u RH

Svojim radom Gruntek planira potaknuti mlade da ostanu u Hrvatskoj. Stoga nas je zanimalo kako točno to planiraju učiniti.

– Gruntek nakon nešto više od godinu i pol postojanja zapošljava ukupno desetak mladih digitalnih stručnjaka u Zagrebu. U Čazmi, osim voditelja i primarnog tima od troje mladih ljudi, zapošljavamo još desetak pomoćnih radnika, uglavnom mladih. Nudimo uvjete koji su iznad prosjeka regije i struke, te mogućnost napredovanja, s povećanjem opsega poslovanja. Sa širenjem na inozemna tržišta, digitalni tim će se nastaviti širiti i otvarati nova radna mjesta, uglavnom za mlade, digitalno obrazovani kadar, ističe Prosenik.

Povrće s Grunteka / foto: Privatna arhiva

‘Investicije kakva je Rimčeva su skoro jedina nada za izazovne projekte’

Zašto su investicije poput ove Mate Rimca značajne, bilo je naše posljednje pitanje.

– Općenito u RH, startupi nemaju podržavajuću okolinu. Angel investitora nema puno i rijetko ulažu u tvrtke koje su na samom početku, a banke principijelno ne financiraju tvrtke mlađe od dvije godine. Investicije kakva je Rimčeva su skoro jedina nada za izazovne projekte koji ne mogu dostići profitabilnost u prvoj godini. To se posebno odnosi na ‘imact-driven’ projekte koji imaju sporiju realizaciju profitabilnosti, jer se drže principa održivosti i pokušavaju implementirati inovativne prakse koje još nisu općenito prihvaćene, zaključuje Prosenik.

Copy link
Powered by Social Snap