Pretraga

Središte Koprivnice kao javni prostor koji je povezao staro i novo u savršenu cjelinu

A- A+

Grad Koprivnica u potpunosti je realizirao projekt obnove dvaju središnjih trgova – Zrinskog trga i Trga bana Josipa Jelačića s pratećim poveznicama u vrijednosti od 2 milijuna eura. Kombinacija funkcionalnosti i zanimljive urbane estetike pokazala se dobitnom. Središte grada u potpunosti je transformirano i odiše nekom novom vibrom u koju su se savršeno uklopili elementi ‘starog’.

Zrinski trg Koprivnica

Zrinski trg Koprivnica | foto: Grad Koprivnica

Središte Koprivnice, ukupne površine 13.580 četvornih metara,  danas krase nove klupe, najsuvremenija urbana oprema, fontane, parkinzi za bicikle, solarno stablo za punjenje električnih uređaja ili romobila te novi spomenik – biciklima. Čine ga dva trga, Zrinski trga i Trg bana Josipa Jelačića s pratećim poveznicama.

Izdvojeni članak

Milijun eura za fotonaponske elektrane: ‘Koprivnica je jedan od lidera u energetskoj učinkovitosti’

Da bi ova dva trga povezana u funkcionalnu cijelu bila rekonstruirana iz gradskog proračuna izdvojeno je približno 2 milijuna eura, dok su KC Vode još približno 660 tisuća eura investirale u podzemnu komunalnu infrastrukturu. Radove je izveo slavonskobrodski Sitolor.

Stara fontana na zapadnom dijelu Zrinskog trga nije se dirala, a projekt je obuhvatio uređenje prometnice prema Florijanskom trgu. Središte Koprivnice dobilo je novi pojas zelenila koji se iz središnjeg parka širi prema Zrinskom trgu. Sve u skladu s željama građana koji su aktivno sudjelovali u javnoj raspravi prije same izrade konačnog idejnog rješenja.

Pokraj Gradske vijećnice sagrađena i nova fontana s atraktivnim osvjetljenjem. Na Zrinskom trgu sada se nalazi šest ugostiteljskih objekata koji imaju tipske terase s pergolama. Komunikacijski pravci trgove dijele u obliku slova X, te su bojama koje su u potpunosti usklađene s ambijentom. U zoni ispred knjižnice i kina dominira solarno stablo opremljeno wifi-ijem, priključcima za struju te ekranom na koji se prikazuju meteorološki podatci.

Bilja i stabla koji su posađeni prate zatečeni uzorak. Trg bana Jelačića i trg kod tržnice su dodatno ograđeni drvoredima kuglastog javora, a drvored na trgu Zrinski dopunjen javorima i soforama sa grmovima smreke.

Koprivnica novi titulu bicklističkog grada, pogledajte ovdje zašto.

Copy link
Powered by Social Snap