Pretraga

[VIDEO] Krovovi budućnosti? Crijepovi koji su napravljeni od solarnih panela

A- A+

Iako je debata između krova od crijepa ili lima u Hrvatskoj i dalje aktualna, ovaj inovativni crijep će ju možda zauvijek završiti. Crijepovi koji u sastavu imaju solarne ćelije i daju crijepovima dvojnu funkciju, osim zaštite kuće proizvode električnu energiju. Crijepovi se proizvode diljem Europe, ali ne i u Hrvatskoj.

Solarni crijepovi | Screenshot/Youtube

Prvi ovakvi crijepovi su se pojavili u Kini 2019. godine, a u Europi ih za sada ima u Italiji, Španjolskoj, Poljskoj i ostalim većim zemljama. U Hrvatskoj za sada ne postoji firma koja se bavi proizvodnjom i postavljanjem takvih crijepova, no nadamo se da će se uskoro pojaviti.

Osim što pretvara solarnu energiju u električnu, ovaj crijep zadržava sve tehničke karakteristike i vrline konvencionalnih krovnih pokrivača. Više nema potrebe za postavljanjem solarnih panela na crijepove od gline.

Ovaj crijep je napravljen od Hanergy MiaSole tehnologije. MiaSole se bavi proizvodnjom ultra tankih solarnih panela, a Hanergy ih spaja u crijepove koje zovu Hantile. Svi zaobljeni dijelovi izgleda klasičnog crijepa je moguće napraviti od fleksibilnih MiaSole panela.

Hantile ima testiranu i pouzdanu vodonepropusnu i ventilacijsku izolaciju, dodatno, ima vijek trajanja kao i klasični crijep. Tijekom ispitivanja pokriveni su svi kriteriji, čvrstoća, vjetar, vatra i voda. Energija se skladišti MC4 konektorima za brzi prijenos.

Izdvojeni članak

Što je bolje postaviti na krov, crijep ili lim?

Na crijepovima se provodi nekoliko testiranja kako bi se osigurala kvaliteta.

  • Hanergy Tile double 85 test: provodi se na temperaturi od 85 stupnjeva i 85% vlažnosti
  • Hanergy Tile TC 200 test: provjera učinkovitosti pri naglim promjenama temperature okoline između -40 stupnjeva do 85 stupnjeva
  • Hanergy Tiling HF (mokro zamrzavanje): testirajte od 25°C do 85°C pri 85% vlažnosti i -40°C do 25°C pri 0% vlažnost
  • Hanergy Tile 3C certifikat: testira funkcionalna svojstva crijepa u različitim uvjetima
  • Hanergy vatrogasni certifikat: Test otpornosti na vatru
  • Hanergy Hail Test: simuliranje prave tuče na crijepu i testirajte njegove snaga i izdržljivosti

Crijep je građen od pet slojeva. Prvi sloj je bijelo zakrivljeno staklo, drugi je film POE, treći je MiaSole Flex Cell, četvrti je ponovno film POE i peti sloj je zakrivljeno staklo.

Pomoćni materijali su zaštitna i EPDM folija. Površina jednog seta spojenih crijepova je 70,3 centimetara širine i 41,5 centimetara visine. Po metru kvadratnom su 3,43 seta. Jedan set proizvodi 30 vata energije, a po metru kvadratnom 105 vata. U Češkoj jedan kvadratni metar ovakvoga krova košta oko 1.667 kuna.

Copy link
Powered by Social Snap