Pretraga

Donosimo 10 savjeta za čišći dom: Teniskom lopticom možete obrisati tragove od cipela

A- A+

Sastavili smo listu zanimljivih i u neku ruku čudnih savjeta za čišćenje doma. Ako se želite riješiti neugodnih mirisa iz hladnjaka možete koristiti ugljen, piljevina fantastično uklanja tekućine, a posebno je dobra za rabljena ulja i slične masne naslage. Teniska loptica ni manje ni više može pomoći riješiti crne tragove na parketima.

Čiščenje | Foto: Unsplah

Novine i ugnjen za mirišljavi hladnjak

Prvi korak prema mirisinom hladnjaku svakako je dezinfekcija, a ako i dalje osjetite ‘čudne mirise’, možete ih se riješiti uz pomoć novina i ugljena. Desetak briketa ugljena usitnite i rasporedite na pleh koji ćete potom staviti u hladnjak. Ostale police popunite zgužvanim novinama i zatvorite vrata. Ovo ponovite svaki dan tjedan dana nakon čega bi vaš hladnjak trebao biti ‘cijepljen od svih mirisa.’ Isto možete napraviti i sa zamrzivačem.

Električna četkica za tvrdokornu prljavštinu

Planirate kupiti novu električnu četkicu? Staru ostavite za tvrdokornu prljavštinu i teško dokučiva mjesta.

Voda i limun za masnu mikrovalnu

Voda i limun | Foto: Unsplash

Ako vam se nakupilo masnoće i prljavštine u mikrovalnoj pećnici, preporućamo da šalicu napunite vodom i stavite u nju par kriški limuna. Zatim je ostavite u mikrovalnoj da se grije dovoljno dugo da se voda počne isparavati. Kad krene s isparavanjem ostavite je unutra desetak minuta, a nakon toga je prebrišite krpom ili spužvom. Prljavština i masnoća bi trebale ‘popustiti.’

Ručna svjetiljska za razbijeno stakle

Redovito nam se dogodi da razbijemo čašu, a ovisno na kakvoj je površini razbijenoo, nekad je manje, a nekad više teško pokupiti sve zaostale dijelove stakla. Sljedeći put kad vam se to dogodi uperite svjetlo ručne svjetiljke na pod što će omogućiti da se staklo odsijava i da ništa ne ostane na podu jednom kad ga pokupite.

Linjanje kućnih ljubimaca i ljepljiva traka

Imate kućnog ljubimca kojem strašno otpada dlaka? Čak vam je i usisavač začepljen grudicama? Evo prilike za improvizaciju! Uzmite valjak za boju i obljepite ga ljepljivom trakom tako da ljepilo bude na van. Zarolajte preko namještaja ili tepiha kako biste pokupili dlaku. Ponovite nekoliko puta mjenjajući traku dok god ne ostane čist prostor.

Kamenac na vrhu slavine

Zbog kamenca u vodi često na vrhu slavine možemo primijetiti bijele nakupine kamenca koji baš tu voli ‘ostati’. Možete ga se riješiti prirodnim putem: stavite polovicu svježeg limuna na kraj slavine, omotajte malu plastičnu vrećicu oko limuna i pričvrstite je za slavinu gumicom. Nakon nekoliko sati izvadite limun i obrišite slavinu.

Njeno veličanstvo – piljevina

Piljevina | Foto: Unsplash

Živite u kući, imate garažu ili prilaz gdje vam se prolilo rabljeno ulje ili neka slična tekućina? Piljevina je savršen materijal koji će upiti svu prljavštinu nakon čega možete samo pomesti prostor.

Pamučne rukavice za prašinu

Ako je i vama mučno od pomisli na brisanje prašine sa svih figurica i vaza koje imate u kući ili stanu, ne očajavajte. Navucite par pamučnih vrtnih rukavica i pretvorite svoje prste u alate za čišćenje sitnica i drugih sitnih dodataka u vašem domu i uredu. Dodajte malo antibakterijske otopine za čišćenje i riješite se i virusa!

Otirači za cipele

Otirači su naši najbolji prijatelji kada je u pitanju hvatanje prljavštine, stoga se pobrinite da imate dva – jedan izvan kuće i jedan unutra. Ovaj savjet je posebno koristan zimi kada u kuću ulazite i izlazite sl  čizmama. Samo pazite da redovito čistite prostirke jer prljave prostirke doprinose neredu.

Tragovi na parketu

Teniska loptica | Foto: Unsplash

Ako ste na parketu primijetili crne trgove od cipela ili od kotača od pokretnih stolaca, imamo rješenje. Pronađite staru zametnutu tenisku lopticu. Dovoljno je zarolati i ‘trljati’ po mrlji, iza toga bi trebao ostati čist trag.

Savjete smo preuzeli sa stranice Family Handyman.

Copy link
Powered by Social Snap