Pretraga

Evo kako brzo i jednostavno u vlastitom dvorištu napraviti teniski teren

A- A+

Strastveni ste ljubitelj tenisa i imate previše neiskorištenog prostora u dvorištu? Dva su to razloga zbog kojih bi trebali razmisliti o izgradnji svog vlastitog terena na kojem bi s prijateljima u kojem god trenutku poželite mogli uživati u svom omiljenom sportu. No, prije nego što se odlučite na ovakav pothvat bitno je da znate što vam je sve potrebno za gradnju vlastitog teniskog terena.

Foto: Unsplash

Tenis se igra na tri vrste podloge – beton, zemlja ili trava, dok smo vam mi ovaj put odlučili pokazati kako u vlastitom dvorištu napraviti teniski teren s travnatom podlogom.

Lokacija

Jedan od glavnih preduvjeta za izgradnju teniskog terena odgovarajuća je površina koja mora biti što ravnija. Dužina standardnog teniskog terena iznosi 23.77 metara, a širina 10.97 metara. Ukoliko vaša površina nema potrebnu širinu, možete je smanjiti na 8.23 metara, što odgovara dimenzijama terena potrebnim za igru “pojedinačno”.

Izdvojeni članak

Sam svoj majstor: U nekoliko koraka do modernog blagovaonskog stola

Tlo

Prije nego što krenete pripremati tlo važno je ukloniti sve što bi vam moglo smetati kod izgradnje terena – kamenje, nakupine zemlje, biljke… Zemlju ćete tada morati dobro prekopati nakon čega ćete ukloniti i sitne kamenčiće koji su se možda našli na površini.

Foto: Unsplash

Grabljama tada izravnajte površinu kako biste bili sigurni kako nema kamenčića niti čvrstih grumena zemlje. Kada ste sve to napravili dolazi veoma važan dio za koji će vam biti potreban valjak ili vibro nabijač (vibro stup) koji možete i iznajmiti ili posuditi ne bi li dobro nabili tlo budućeg terena.

Priprema travnate površine

Kada ste dobro nabili tlo što je temelj kvalitetnog terena, vrijeme je za sadnju trave. Nakon što se kupili i posadili travu prema uputama koje su došle na sjemenu, čekajte da trava naraste na visinu od 19 milimetara što je idealna visina za travnati teren.

Izdvojeni članak

Preobrazba za manje od 100 kuna: U nekoliko koraka od starog do dizajnerskog hladnjaka

Završni detalji

Napokon je došlo vrijeme da označite granice terena bijelom bojom. Razmak osnovne linije od centra terena (preko kojeg će se nalaziti mreža) iznosi 11.87 metara dok udaljenost servis linije od centra iznosi 6.4 metra.

Foto: Unsplash

Kroz sredinu terena prolazi jedna linija koja dijeli servis polja na dva jednaka dijela i proteže se od servisnih linija na obje polovine terena.

Prije nego što se linije obilježe bijelom bojom, preporučuje se da se prvo nacrtaju odgovarajuće linije kredom, kako bi se eventualne greške mogle lako ispraviti, a kada se provjere dimenzije i utvrde točne dimenzije, onda bijelom bojom obilježite konačne oznake.

Foto: Unsplash

Kupljenu mrežu zatim postavite na sredinu terena te ju montirajte prema uputama proizvođača.

Kako bi ona bila čvrsta i stabilna potrebno je iskopati dvije rupe na suprotnim stranama terena koje su dovoljno duboke i široke ne bi li se u svaku mogao smjestiti po jedan stup i zaliti s odgovarajućom količinom betona. Ostavite da se beton suši barem dva dana, a kada se uvjerite da je beton dovoljno čvrsto uhvatio stupove zakačite mrežu.

Vaš projekt sada je gotov i jedino što vam ostaje je uživanje u teniskom meču.

Copy link
Powered by Social Snap