Pretraga

[FOTO] Dawood proizvodi od drva: Niste ni znali kako se sve drvo može transformirati

A- A+

Postoji velik broj ljudi koji se uz svoj posao bave još nekim drugim stvarima, nečime ‘za dušu’. Tako se i rodila Dawood, radionica u kojoj ‘majstor’ ručno izrađuje stvari od drva – stolovi, komode, lusteri, žlice, tanjuri… Što god vam srce poželi!

Dawood proizvodi od drva, foto: Emil Ličina

Nakon što je dugo vremena prevladavao moderan stil, posljednjih nekoliko godina svjedočimo povratku rustičnog stila, pa samim time i rustičnog namještaja. I dok možete pronaći takav namještaj bilo gdje, pa i u velikim dućanima gdje se takve stvari izrađuju u tvornicama, puno će autentičnije sve skupa izgledati ako se zapravo obratite nekome tko izrađuje stvari svojim rukama.

Jedan od njih je i Emil Ličina, osoba koja stoji iza radionice Dawood. Ličina izrađuje stvari od drva, ali ne samo one na koje smo naviknuli, nego i na pomalo neočekivane, kao što je recimo sudoper napravljen od drva. Osim što je potrebno znanje za izvesti ovako zahtjevne radove, potrebno je dobiti i ideju.

Izdvojeni članak

Drvo ne prestaje biti IN: Trajan klasik prilagodljiv svakom dizajnu i površini interijera

– Bavim se izradom isključivo rustičnog namještaja u enterijeru, vikendice, etno restorane i slično. Kod izrade ovakvog tipa namještaja je bitno poznavanje rustičnog ili etno stila, mjesto gdje ja živim uglavnom su opstale kuće stare i po sto godina. Kada uđete u tako stare kuće, ušli ste u potpuno drugu dimenziju života i prostora i odatle najviše i crpim ideje, otkrio nam je Ličina.

Ličina ima i Facebook stranicu Dawood, na kojoj redovito objavljuje fotografije svojih radova. Nisu u pitanju samo veliki, već i mali komadi – tako možete imati i žlice napravljene od drva. Ipak, svakako su impresivniji oni veći komadi – stolovi, kreveti, komode, ali i ogledala.

– Koristim isključivo staru građu od 50 pa do 80 godina starosti, jer kad imate takav materijal potrebno je samo malo truda da bi dobili traženi izgled. U većini slučajeva nabavljam jelovu građu koja je ručno tesana i stara preko 50 godina, a radim i s masivom kao što su orah, jasen, hrast, trešnja… Na tim starim gredama i daskama je lako izvući godove da budu vidljivi i opipljivi. Potrebno je strpljenje, ali je ljubav prema radu ipak na prvom mjestu, objasnio nam je Ličina.

Kako je u pitanju ipak rad iz ljubavi, ne čudi što ovo našem sugovorniku ipak nije primaran posao. Iako je zaista najljepše od svega kada možete raditi ono što volite, ipak je bitnije da zaradite dovoljno kako biste preživjeli. Plaćanje računa i režija nikad nije bilo teže nego što je danas, a upravo zato se Ličina ovime samo ‘usputno.

– Ja sam inače grafički dizajner, a radim elektroinstalacije i tako si osiguravam egzistenciju, a drvo radim iz čiste ljubavi i to mi dođe kao hobi. Nekad znam ući u radionicu u osam ujutro i vratim se kući u jedanaest navečer. I vjerujte mi, uđem u kuću potpuno odmoran, jer je to ključ uspjeha – ljubav i zadovoljstvo da čovjek radi ono što voli, zaključio je Ličina.

Copy link
Powered by Social Snap