Pretraga

Frane Barić, vlasnik obrta Kamen: ‘Oživljavanje ruševnih objekata ima posebnu draž naspram novogradnje’

A- A+

Iako je drvo trenutačno jedan od najpopularnijih materijala, kamen i dalje ostaje klasika kojoj je teško odoljeti. Zato smo poželjeli popričati s nekim tko radi s ovim materijalom, a u svojoj potrazi naišli smo na obrt Kamen iza kojeg stoji Frane Barić. Evo što nam je otkrio o svom poslu.

Projekt obrta Kamen / foto: Privatna arhiva

Za početak smo našeg sugovornika zamolili da nam kaže nešto više o sebi i svom obrtu.

– Živim u Dalmaciji, kamenom se bavim zadnjih 14 godina. Obrt Kamen se bavi isključivo radovima u kamenu, od renoviranja starih kamenih objekata do izgradnje novih, gradnje ogradnih zidova, popločavanje dvorišta i slično, kaže nam Frane.

Projekt obrta Kamen / foto: Privatna arhiva

Projekt obrta Kamen / foto: Privatna arhiva

Dalje nas je zanimalo na što je Frane posebno ponosan u svom poslu.

– Kad od “najružnije” kuće u nekom djelu mjesta napravite najljepšu, to je poseban osjećaj, renoviranje, odnosno oživljavanje ruševnih objekata ima posebnu draž naspram novogradnje. Njegova trajnost je također fascinantna kad znate da to što napravite može trajati 100 ili 200 godina, iskren je naš sugovornik.

Projekt obrta Kamen / foto: Privatna arhiva

Projekt obrta Kamen / foto: Privatna arhiva

Što vas posebno fascinira kod rada s kamenom, bilo je naše sljedeće pitanje.

– Fascinira me kad prolazim primjerice kraj šibenske katedrale i gledam kamene blokove od kojih je napravljena, a koje u današnje vrijeme sa strujom i strojevima nije jednostavno napraviti, objašnjava Frane.

Poželjeli smo doznati i kako uopće izgleda proces rada s kamenom te kakvi alati se koriste u istom.

– Jedna od zanimljivih stvari oko obrade kamena je upravo to što danas koristimo iste alate kao prije nekoliko tisuća godina. Proces rada ovisi o vrsti kamena i načinu postavljanja, uglavnom najprije pristupamo obradi kamena koji potom dotjerujemo u samom finišu postavljanja, ističe naš sugovornik.

Izdvojeni članak

Obrt Dolac – obiteljska tvornica čiji proizvodi od stakla, drveta i pleksiglasa čuvaju narodnu baštinu

Kako se obrt Kamen bavi renoviranjem starih kamenih objekata, naše posljednje pitanje bilo je koji su najveći izazovi u takvom poslu.

– Najveći izazov kod renoviranja objekta je njegova statika odnosno stanje vanjskih nosivih zidova. Danas postoje razne tehnike poput injektiranja masa u zidove koje rješavaju takve probleme. Obnova fuga također ima veliku ulogu, kako u samom izgledu tako i u učvršćivanju samog objekta i njegovoj hidroizolaciji. Uvijek je tu nadzor konzervatora koji prate i kontroliraju renoviranje takvih objekata koji često spadaju pod kulturno dobro, zaključuje naš sugovornik.

Copy link
Powered by Social Snap