Pretraga

Kako ugraditi LED trake za osvjetljenje namještaja ili interijera?

A- A+

Osnovna ideja primjene LED traka je dobiti pravac svjetlosti i njime osvjetljavati i/ili ukrašavati prostor. Primjena LED traka je područje gdje se tehnika i umjetnost spajaju u igri razine i boje svjetlosti. U ovom tekstu objašnjene su najvažnije informacije o nosećim profilima potrebnim za ugradnju LED rasvjete.

LED trake

Donosimo najvažnije informacije o nosećim profilima LED traka koje se koriste za uređenje interijera i namještaja | Foto: Schrack Technik d.o.o.

Rasvjetno rješenje izvedeno pomoću LED rasvjetnih traka je sustav koji obuhvaća četiri osnovne komponente:

  • LED rasvjetna traka
  • noseći profil
  • izvor napajanja
  • upravljački uređaj za upravljanje razinom i bojom svjetla.

U prethodnom nastavku upoznali smo najčešće vrste rasvjetnih LED traka. LED traku je potrebno pričvrstiti na metalnu podlogu kako bi se razvijena toplina u LED elementima odvela u okolinu i tako osigurala očekivana dugovječnost LED trake. Za ugradnju LED traka predviđeni su metalni profili i popratna oprema. U tehničkoj dokumentaciji potrebno je proučiti i provjeriti koja se traka smije ugraditi u koji profil kako bi se osiguralo dostatno hlađenje trake. Profili omogućavaju ugradnju LED trake u namještaj, šuplje zidove i u vlastito kreirana rasvjetna tijela opće rasvjete.

Što su noseći profili?

Na slici 1. profil je uokviren crveno. Profil se proizvodi u duljini 2 m i izrađuje se od eloksiranog aluminija. Profil svojim dimenzijama određuje širinu trake koja se u njega može zalijepiti. Bočno se zatvara krajnjim poklopcima koji prate formu profila i pokrova profila pojačavajući tako mehaničku vezu profila i pokrova. Jedan krajnji poklopac posjeduje prorez za prolaz priključnih vodiča. Profil se ugrađuje na podlogu najčešće vijcima, pričvrsnicama, ovjesnim priborom ili obostrano ljepljivom trakom.

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

LED traka u profilu pokriva se pokrovom koji osigurava mehaničku zaštitu LED trake, ali i završno oblikuje svjetlost što izlazi iz LED trake. Pokrov se izvodi iz termoplastičnog materijala (akrilno staklo, „plexiglas“), gustoće oko 1,1g/cm3, boljih fizičkih svojstava od običnog stakla u svemu osim otpornosti na toplinu. Staklu je talište oko 900°C, a akrilnom staklu oko 200°C pri čemu ono postaje gumasto i savitljivo.

Izdvojeni članak

Umjetnost rasvjete: Sve što trebate znati o LED rasvjetnim trakama

Može se odlično obrađivati i lijepi se cijanoakrilatnim ljepilima. Pokrovi mogu imati razne oblike prikazane na slici 12. Tamo gdje se želi spriječiti prolaz svjetlosti postavlja se puni aluminijski poklopac. Za sve oblike pokrova postoji i odgovarajući bočni poklopac profila. Pokrovi mogu biti izvedeni kao prozirni ili mliječno zamućeni. Iako zamućeni pokrov prigušuje svjetlosni tok primjenjuje se ako je bitno prikriti točkasti izgled svjetla LED trake, slika 3.

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

Tipični profili za ugradnju LED trake

Tipični profili za ugradnju u namještaj prikazani su na slici 4. Izmjerom 19 mm mogu se izravno ugraditi na rubove ploča namještaja, odnosno u izreze istih. Mogu poslužiti za dinamiziranje vodoravnih ili okomitih kutova ploča namještaja, ali i za usmjeravanje svjetlosti u željenom smjeru, primjerice zakretanjem umetka s LED trakom. Profili predviđeni za nazidnu ugradnju mogu osvjetljavati prostor s dvije strane pri čemu se u njih smješta i priključni kabel, slika 5.

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

Profili s naglašenom izmjerom 12,5 mm, odnosno 25 mm predviđeni su za uzidnu ugradnju u šuplji zid, slika 6. Profil se pričvršćuju na noseću potkonstrukciju gips-kartonskih ploča. Kod dubljeg profila moguće je ubaciti jednu dodatnu metalnu traku u profil pri čemu se LED traka montira na ubačenu metalnu traku, a prostor ispod metalne trake može poslužiti za provlačenje spojnih kabela.

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

Profili za realizaciju rasvjetnih tijela opće rasvjete su veće širine i dubine tako da u sebe mogu primiti i izvor za napajanje, najčešće do dimenzija 52 x 34 mm. Mogu se izgraditi nazidna, uzidna i viseća rasvjetna tijela, slike 7. i 8. Pokrov profila izvodi se kombinacijom aluminjskog i prozirnog pokrova: iznad izvora postavlja se aluminijski pokrov, a iznad LED trake postavlja se prozirni ili zamućeni pokrov. U te profile je po dubini moguće uložiti metalne trake i tako dobiti razne visine ugradnje LED traka, ali i odvojen prostor za vođenje kabela.

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

Prozirni i zamućeni pokrovi

Za pokrove rasvjetnih tijela na raspolaganju je i prozirni ili zamućeni mikroprizmatični pokrov radi povoljnijeg rasprostiranja svjetlosnog toka, slika 9. Širina profila za izradu rasvjetnih tijela omogućava ugradnju i nekoliko traka paralelno, slika 9 i 10. Određeni profili omogućavaju realizaciju visećih rasvjetnih tijela s LED trakama koje usmjeravaju svjetlo i u pod i u strop, uz dovoljno prostora za ugradnju izvora, slika 10.

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

O profilima za ugradnju LED traka pogledajte i video na web stranici Schrack Training Center.

U sljedećim nastavcima pročitajte o o izvorima napajanja i uređajima za upravljanje razine boje i svjetla. Tekst je nastao u Schrack Technik d.o.o., a moguća pitanja naslovite na [email protected]

Copy link
Powered by Social Snap