Pretraga

Umjetnost rasvjete: Sve što trebate znati o LED rasvjetnim trakama

A- A+

Osnovna ideja primjene LED traka je dobiti pravac svjetlosti i njime osvjetljavati i/ili ukrašavati prostor. Primjena LED traka je područje gdje se tehnika i umjetnost spajaju u igri razine i boje svjetlosti. U ovom tekstu ćete doznati sve o najčešćim vrstama LED traka, svjetlosnom toku, rasvijetljenosti, uzvratu boje i temperaturi LED traka.

led trake

U ovom tekstu objasnit će se osnovno o LED trakama čije je korištenje u dizajnu interijera sve popularnije | Foto: Schrack Technik d.o.o.

Rasvjetno rješenje izvedeno pomoću LED rasvjetnih traka je sustav koji obuhvaća četiri osnovne komponente koje će se zasebno obraditi u četiri nastavka:

  • LED rasvjetna traka
  • noseći profil
  • izvor napajanja
  • upravljački uređaj za upravljanje razinom i bojom svjetla.

Izvedbe LED rasvjetnih traka

LED rasvjetne trake nabavljaju se najčešće namotane u kolut duljine 5 m. Na krajevima trake su spojni vodiči u duljini pola metra. Na samoj traci je otisnut napon na koji se traka priključuje. Na pozadini trake je obostrano ljepljiva folija kojom se traka pričvršćuje na noseći profil. Najčešće se izvodi u stupnju zaštite IP 43. U ovom stupnju zaštite nije predviđena za montažu na otvorenom. Sunce stvara nepoželjnu toplinu i svojim UV zračenjem s vremenom mijenja prozirnost termo-skupljajućeg zaštitnog bužira u kojem se nalazi LED traka, a time i boju i razinu svjetlosti LED trake. Traka u tom stupnju zaštite nije otporna na kišu!

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

Za rad s LED trakama potrebno je znati tek nekoliko osnovnih svjetlo-tehničkih podataka, primjerice svjetlosni tok, rasvijetljenost, uzvrat boje i temperaturu boje.

Svjetlosni tok je svjetlost koju izvor svjetlosti daje u cjelokupni prostor u vidljivom dijelu spektra. Jedinica za svjetlosni tok je lumen (lm). Oni stariji posjeduju iskustvo svjetlosti klasičnih žarulja sa žarnom niti i znaju kako svijetli izvor svjetlosti sa žarnom niti od 25, 40, 60, 75 ili 100 W. Tablica 1. može poslužiti za međusobnu usporedbu izvora svjetlosti.

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

Rasvijetljenost je omjer svjetlosnog toka koji pada na određenu površinu i te površine. Mjeri se u luxima (lx). Norme određuju kolika je zahtijevana rasvijetljenost za određenu djelatnost. Ako se želi zadovoljiti norma i ostvariti neka rasvijetljenost, potrebno je provesti svjetlo-tehnički proračun. Za laičku primjenu LED traka, ako se nije u mogućnosti provesti svjetlo-tehnički proračun, preostaje samo procjena izbora snage LED trake prema Tablici 1. Naime, ako se posjeduje iskustvo o rasvijetljenosti koja se ostvaruje nekim tradicionalnim izvorom svjetla, može se doći do „potrebnih lumena“ i preko njih izabrati LED traku.

Uzvrat i temperatura boje LED traka

Uzvrat boje je učinak svjetlosti na vjernost izgleda obojenosti predmeta koji ta svjetlost rasvjetljava. Uzvrat boje vrednuje se indeksom uzvrata boje koji može imati maksimalnu vrijednost 100 (engl. color render indeks, CRI). Pri tome vrijedi: više je bolje, a prihvatljive vrijednosti CRI-a su od 80 na više!

Temperatura idealnog crnog tijela u kelvinima pri kojoj ono emitira svjetlost kao svjetlost mjerenog izvora svjetlosti, naziva se temperatura boje izvora svjetlosti. LED trake se proizvode u četiri inačice bijele boje LED elemenata trake kako prikazuje slika 2:

  • posebno toplo bijela (engl. ultra warm white, UWW): 2500 – 2700 K
  • toplo bijela (engl. warm white, WW): 2900 – 3200 K
  • neutralno bijela (engl. neutral white, NW): 3900 – 4000 K
  • hladno bijela (engl. cold white, CW): 5500 – 6500 K.
LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

Svaka od ove četiri trake bijele boje proizvodi se i u nekoliko varijanti pri čemu se razlikuju po svjetlosnom toku izraženom u lm/m, odnosno snazi koja je potrebna za napajanje pet metarskog koluta trake, slike 3. do 7. Prikazane trake imaju CRI > 90.

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

Dinamično bijela LED traka

Pored „bijelih“ traka s četiri inačice temperature bijele boje i nekoliko varijanti snaga, postoji i dinamično bijela izvedba (engl. dynamic white, DW), a koja se dobije tako da se na istoj traci postave UWW i CW LED elementi. To ima za posljedicu i jedan priključni vodič više, no jedino tako se može zasebno upravljati s dvije različite skupine LED elemenata na istoj traci.

Izdvojeni članak

Kako ugraditi LED trake za osvjetljenje namještaja ili interijera?

Na slici 8. je prikazan kolut DW trake gdje oba LED elementa svijetle istom razinom. Na malim sličicama ispod koluta svijetli samo po jedan element pokazujući moguća ostvarenja boja. I DW izvedbe proizvode se u nekoliko varijanti po snazi koju traka treba pri radu, tj. u razini svjetlosnog toka koji je njome ostvariv.

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

Slično kao na DW traci mogu se na traci kombinirati toplo bijeli LED element s žutim LED elementima. Tako se izvodi tzv. DH traka (engl. dynamic home), slika X.9. I ona se proizvodi u više varijanti po snazi. Za monokromatski LED element se kao karakteristični podatak navodi valna duljina svjetlosti (585 – 590 nm).

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

RGB LED elementi

RGBW (crveno zeleno plavo bijela, engl. red green blue white) traka sadrži bijeli LED element i RGB (crveno zeleno plavi) LED element, slika 10. Pri tome bijeli LED element može biti u izvedbi UWW, WW ili NW. Podaci za traku se navode uz maksimalnu razinu svjetlosnog toka oba LED elementa. Za to se u tehničkim podacima navodi engleski pojam 100% mix.

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

Postoji još i RGB LED traka koja je izvedena isključivo od RGB LED elemenata, slika 11. Konačno, postoje i jednobojne trake crvena , zelena, plava i žuta, slika 12. I za sve ove trake postoje varijante različite po snazi, tj po ostvarivom svjetlosnom toku.

Uz ovakvu paletu LED traka zapravo se može bolje razumjeti pojam „umjetnik“ u rasvjeti. Rasvjeta LED trakama je područje gdje se umjetnost i tehnika isprepliću! Posebno je važno proučiti tehnički list trake kako bi se provjerila i potvrdila ujednačenost temperature boje LED elemenata ugrađenih na traci. Dobro uvježbano oko može primijetiti već 50 K razliku temperature boje sva susjedna LED elementa na traci!

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

LED trake

Foto: Schrack Technik d.o.o.

O LED trakama pogledajte i video na web stranici Schrack Training Center.

U sljedećim nastavcima pročitajte o metalnim profilima, izvorima napajanja i uređajima za upravljanje razine boje i svjetla. Tekst je nastao u Schrack Technik d.o.o., a moguća pitanja naslovite na [email protected]

Copy link
Powered by Social Snap