Pretraga

Uvedite red u kaos: Kako jednom zauvijek organizirati svaku smočnicu

A- A+

Prostorija koju svaki dom ima ili ju dijelom imitira jedan od ormara u kuhinji često je i jedna od najneorganiziranijih prostora u svakom domu. Smočnica, u koju svakodnevno ostavljamo hranu koja se konzumira ili će se nekad u budućnosti pripremati, prostor je koji često definiran životnim stilom osobe koja ju koristi. No, kaos koji se u njoj stvori potrebno je jednom zauvijek organizirati kako bi život postao koliko-toliko lakši, bar kada je u pitanju priprema i čuvanje hrane.

Organizacija smočnice | foto: Unsplash

Hrana u smočnici može se organizirati na brojne načina, najvažnije je pronaći onaj koji najviše odgovara osobi koja će taj prostor najviše koristiti.

Organizacija smočnice počinje velikim čišćenjem. Izvadite sve što čuvate u smočnici, ili ormaru koji koristite u tu svrhu koristite, i provjerite jesu li sve namirnice još uvijek jestive. Nakon provjeravanja valjanosti podijelite proizvode prema grupama. Ovo je ključni trenutak u kojem morate odabrati prema kojem principu ćete složiti sve što namjeravate vratiti u vašu smočnicu.

Kako biste donijeli ispravnu odluku dobro razmislite o tome u kojim trenutcima najviše posežete za namirnicama u smočnici i o kojim je namirnicama riječ. Prema donesenim zaključcima jednom zauvijek organizirajte prostor u kojem se kriju sva potencijala buduća jela koja će te kuhati. Pozornost obratite i na alergene koji se nalaze u hrani, a koji također mogu poslužiti kao jedan od načina organizacije prostora za pohranu.

Organizacija smočnice | foto: Pexels

Organizacija u staklenkama

Jedan od najčešćih načina organizacije smočnice je organizacija hrane u staklenke. Ovaj oblik organizacije ujedno je i najsigurniji, jer omogućava da se hrana istovremeno očuva, ali i zaštiti od kukaca koji se s vremenom mogu u nju zavući. Također, prednost ovog načina organizacije je taj što je hrana vidljiva i nisu potrebne dodatne oznake kojima se definira što se u kojoj staklenci nalazi.

Odaberite staklenke jednakog ili približno jednakog oblika kako bi u smočnici postigli ujednačen izgled, ali i kako bi staklenke mogli lakše rasporediti. Još jedna od prednosti korištenja staklenki je ta što omogućava da se u njih spremi hrana svih veličina i konzistencija, od začina, preko mahunarki, do tjestenine. Ako ne želite kupovati nove staklenke možete koristiti i one u kojima ste hranu kupili. Tako osim što organizirate prostoriju čuvate okoliš.

Organizacija u košarama

Drugi popularan način organiziranja smočnice je uporaba košara. Ovaj način pruža vam malo veću slobodu od korištenja staklenki, jer ne iziskuje prebacivanje svih namirnica iz originalnih pakiranja u novo. Na ovaj način prostor će te vrlo vješto iskoristiti, a on će istovremeno izgledati vrlo funkcionalno, ali i dizajnerski. Smočnice koje su većih dimenzija mogu se upotpuniti metalnim policama koje će organizaciju učiniti još lakšom.

Pri odabiru košara pustite mašti da odigra glavnu ulogu. Za ljubitelje neutralnog i ujednačenog izgleda preporučuje se korištenje košara istog oblika, materijala i boje kako bi se postigao izgled uniformiranosti prostorije. U ovom slučaju obavezno koristite oznake na košarama kako ne biste morali svakodnevno pregledavati sve košare. Također, košare omogućavaju i dobar način organizacije konzervirane hrane koja se prema određenim grupama, poput grupe ribe i grupe grahorice, lako pohranjuje u košarama većih dimenzija.

Organizacija prema tipu namirnice

U slučaju da želite kombinirati oblike i tipove spremnika hrane tada se preporučuje organizacija hrane prema tipu namirnice. U ovom slučaju hranu je potrebno prvo grupirati, ili prema obliku ili prema tipu hrane, to jest je li riječ o hrani koja je brzo kvarljiva ili ne. Neke od grupa mogu biti grahorice, konzervirana hrana, brašno, tjestenine, slatkiši, slane grickalice, začini i umaci.

Ovakav tip organizacije možda je jedan od najčešćih s obzirom na to da dopušta brojne varijacije, ipak treba biti oprezan. U ovom slučaju najlakše može doći do ponovnog stvaranja nereda u smočnici pa se preporučuje redovito održavanje organizacije. Također, poželjno je staviti naljepnice na svaki spremnik hrane kako bi se znalo što se gdje nalazi ili svaki dio smočnice imenovati kao određenu cjelinu, poput slatko, slano i slično.

Organizacija prema dijelovima dana

Za one koji korištenje hrane planiraju prema dijelovima dana jedan od najboljih načina organizacije smočnice ili ormara u kuhinji, ali i hladnjaka, je prema tipu hrane koji se jede u određeno doba dana. Smočnicu tako možete podijeliti u dijelove koje ćete imenovati doručak, međuobroci, ručak i večera. Ovisno o tome što u koje doba dana jedete odaberite i tip spremnika koji će biti prikladan za vašu hranu.

Primjerice, ako za doručak jedete zobene pahuljice, sjemenke, suho voće ili nešto slično, odaberite velike staklenke u kojima ćete moći pohraniti velike količine vaše najdraže hrane za dobro jutro. Na svaku staklenku napišite što se u njoj nalazi, a dodatne zalihe vaše najdraže hrane pohranite u košarama koje ćete postaviti u najvišim ili najnižim dijelovima smočnice ili ormara.

Copy link
Powered by Social Snap