Pretraga

Žene nema razloga da se ne primite građevinskih radova: Ova žena prava je inspiracija

A- A+

Građevinski poslovi možda nisu tip poslova uz koje bi automatski vezali žene, no jedna je žena to odlučila promijeniti. Svojim primjerom redovito nadahnjuje druge žene da prime alat u ruke i pokažu kako su i one u stanju ne samo pomoći svojim muževima, već i same odraditi kakav bauštelski posao u kući i izvan nje. Riječ je o Nataši Juratović iz Velike Gorice, osnivačici bloga i Instagram profila ‘Mama s baustele’.

Nataša Juratović / foto: Instagram

S ovom građevinskom inženjerkom i povjesničarkom umjetnosti već smo imali prilike razgovarati. Prvi put u razgovoru smo se fokusirali na osnutak spomenutog bloga i njegov sadržaj, a Juratović je rado govorila i o svom poslu građevinske inženjerke. Ujedno je komentirala općenito stanje u građevini s obzirom na događanja posljednjih nekoliko godina, poput pandemije, porasta cijene materijala i manjka radne snage. Više o tome možete pročitati ovdje.

Naravno komentirala je i predrasude prema ženama u ovoj branši pa smo se ovaj put fokusirali na konkretne savjete drugim ženama koje se također žele okušati u građevinskim radovima. Vjerujemo da će vas isti inspirirati, a samim time i utjecati na smanjenje broja predrasuda o ženama koje žele primiti alat u ruke.

Izdvojeni članak

Mama s bauštele: ‘Dodijeljivali su mi se lakši, ne samo fizički, nego i mentalni poslovi’

‘Lako je čekati nekog drugog’

Ipak, treba istaknuti i to da nisu uvijek ‘krive’ predrasude. Mnoge žene jednostavno nemaju hrabrosti upustiti se u građevinske radove, čak i ako ih okolina podupire. Misle da nisu dovoljno stručne ili se jednostavno boje, dok je kod nekih bijeg od alata stvar navike. Naime, većina nas je sklona čekati supruge, dečke ili prijatelje da nam naprave nešto po kući.

To naravno nosi dozu frustracije jer ovisimo o drugim ljudima, a nekad nismo ni zadovoljne ishodom situacije. Tu je naravno i onaj osjećaj da smo nekome nešto dužne, a to svakako nije ugodno. Stoga smo Natašu pitali što bi poručila ženama kako bi ih motivirala da same prime alat u ruke.

– Da smo sposobnije i jače nego što mislimo i što misle drugi. Lako je čekati nekog drugog da ti nešto napravi. Čak mislim da muškom rodu takvo nešto i imponira, ali zbog sebe samih i vlastitog zadovoljstva i osjećaja postignuća, trebale bismo barem pokušati. Pa neka muškarci popravljaju za nama, ako treba, kratka i jasna je bila Juratović.

Juratović na poslu / foto: Instagram

Ne moramo se primiti teških radova

Naravno, ukoliko se radi o zaista teškim fizičkim radovima, utoliko je u redu iste prepustiti ‘jačem spolu’. Tako je i kod Juratović. S obzirom na to da se u njezinom domu trenutno provode teški fizički poslovi, malo je pošteđena takvih radova. Ovo ju naravno ne sprječava da daje stručna mišljenja, što nam je kroz smijeh priznala.

Što se tiče svih ostalih građevinskih radova, Juratović opet kroz smijeh ističe da sudjeluje u svim mogućim radovima od onih standardnih poput gradnje kuće od Lego kockica i gradnje cesta za autiće, do onih koji se tiču uređenja kuće. Tako trenutno uskače suprugu unutar slobodnog vremena koje joj preostaje.

Adaptacija kuće – projekt života

Suvišno je govoriti da pomaganje suprugu, kao i samostalno izvođenje radova koji se tiču uređenja kuće, Juratović itekako veseli. Štoviše, adaptaciju njihove kuće izdvojila bi kao projekt kojim je posebno zadovoljna, a unutar tog konkretnog projekta posebno ju veseli promjena instalacija.

– Primili smo se adaptacije kuće što je uključivalo promjenu instalacija. Sad kada smo to riješili, mogu reći da sam trenutno s tim dijelom jako zadovoljna. Još je puno radova ispred nas pa se nadam da ću na ovo pitanje jednog dana odgovoriti s: cijelom adaptacijom kuće, otkriva Juratović.

Edukacija na svakom koraku

Juratović je sigurno lakše biti upućena u građevinske radove jer je to ipak struka kojom se bavi, no postavlja se pitanje što je sa ženama koje nikada u životu nisu došle u doticaj s ovom branšom. Stoga smo Juratović upitali gdje se žene mogu informirati o građevinskim i kućanskim poslovima, odnosno popravcima te naučiti raditi same svojim rukama. Naravno, odgovor je internet, ali nadali smo se dobiti konkretna imena profila.

Juratović nije htjela izdvojiti neki profil posebno, no podsjetila nas je na činjenicu da čak i veliki dućani s građevinskom opremom misle na žene pa isti tako čak organiziraju vlastite radionice.

– Za početak, YouTube je prepun tutorijala tipa DIY. Ne bih sad htjela reklamirati neke profile i tvrtke, ali uz malo istraživanja, svašta se može pronaći. Jedan građevinski trgovački lanac je do pandemije održavao povremene radionice za žene. Nadam se da će takvo nešto vratiti jer mislim da su takve radionice iznimno korisne, ističe Juratović.

Ne moramo se bojati građevinskih radova / foto: Instagram

Svežite kosu i hrabro

Zanimalo nas je i koje top tri bauštelske aktivnosti po kući bi svaka žena trebala, odnosno mogla znati. Tako nam je Juratović otkrila da bi to trebale biti sve vrste rušenja i dekonstrukcije te je istaknula da bi se sve žene tu mogle ‘izguštati’. Zatim je navela soboslikarske radove, poput gletanja, žbukanja i bojanja, a prema njoj svaka žena bi trebala znati i zabiti čavao.

I konačno, pitali smo Juratović ima li neke savjete za žene koje se planiraju upustiti u bauštelu kod kuće kao što je to ona učinila. Ujedno smo ju zamolili da navede koji osnovni alat bi svaka žena trebala imati.

– Svežite kosu, haha. Ovisno o kakvom tipu građevinskih poslova se radi, treba različit alat, jasno. Ali mislim kako svako kućanstvo za prvu ruku mora ima odvijače, čekiće, metar, ključeve i kliješta. Od tuda sve kreće, poručuje Juratović.

Copy link
Powered by Social Snap