Pretraga

Na otoku kreće projekt vrijedan 129 milijuna kuna: ‘Ovim će se osigurati sigurna vodoopskrba’

A- A+

U gradskoj vijećnici Grada Malog Lošinja je potpisan ugovor vrijedan 129 milijuna kuna, a tiče se izvođenja radova na Aglomeraciji Nerezine. Realizacija ovog projekta će omogućiti razvoj i poboljšanje standarda pružanja vodnih usluga i tako poboljšati kvalitetu života stanovnika Malog Lošinja.

Potpisivanje ugovora vrijednog 129 milijuna kuna | foto: Grad Mali Lošinj

Ovim će se projektom eliminirati korištenje septičkih jama, ali i ispuštanje otpadnih voda u okoliš u svim naseljima. Cjelokupan projekt aglomeracije je vrijedan 486 milijuna kuna i sufinancira se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Od tog iznosa, 263 milijuna kuna su bespovratna EU sredstva, a resorno ministarstvo i Hrvatske vode osiguravaju po 45 milijuna kuna. Vodoopskrba i odvodnja Cres Lošinj, kao korisnik EU sredstava, osiguravaju 32 milijuna kuna.

Aglomeracija Nerezine odnosi se na spajanje naselja Osor, Sv. Jakov i Nerezine (dijelovi naselja koji još nemaju rijesen sustav zbrinjavanja otpadnih voda) te kampa Lopari na pročiščivač odgovarajućeg stupnja koji će se izgraditi u Nerezinama.

Izdvojeni članak

Završna faza projekta vrijednog 143 milijuna kuna u Novoj Gradišci: građani će imati pristup zdravoj vodi

Projekt za cilj ima unaprjeđenje u području vodoopskrbe

To uključuje izgradnju 5.950 m gravitacijskih kolektora, 2.040 m tlačnih cjevovoda, izgradnju pet crpnih stanica, 250 priprema za kućne priključke te pripajanje istih na postojeći sustav Nerezine.

Isto tako, sanacija sustava odvodnje na području naselja Nerezine uključuje sanaciju 3.100 m gravitacijskih kolektora i 100 okana. U sklopu aglomeracije Nerezine planirana je i dogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Nerezine kapaciteta 7.400 ES (prethodno pročišćavanje) i produljenje postojećeg podmorskog ispusta sa sadašnjih 900 m na 1.800 m duljine.

Ugovor su potpisali Neven Kruljac, član Uprave Vodoopskrbe i odvodnje Cres Lošinj kao predstavnik investitora, te ispred izvođača radova Zajednice ponuditelja Radnik Križevci i GP Krk, predsjednik Uprave Radnik Križevci Mirko Habijanec i član Uprave GP Krk Tihomir Ranđelović.

Izdvojeni članak

Selo bez vode i kanalizacije postaje domaći Beverly Hills: Kupci luksuznih vila dolaze iz cijelog svijeta

– Projekt aglomeracija ima za cilj unaprjeđenje u području vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda kao i priključivanje dodatnog stanovništva na javni sustav vodoopskrbe te javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Ovim projektom i ovom dionicom, rekonstruira se magistralni cjevodovod i osigurava se sigurna vodoopskrba na području cijelog Grada Malog Lošinja, kazala je gradonačelnica Ana Kučić prilikom potpisivanja ugovora te naglasila kako je ovaj projekt bitan za sve građane i kvalitetu života grada.

Copy link
Powered by Social Snap