Pretraga

Selo bez vode i kanalizacije postaje domaći Beverly Hills: Kupci luksuznih vila dolaze iz cijelog svijeta

A- A+

Selo Ivanica, smješteno u općini Ravno u Bosni i Hercegovini, bilo bi tek još jedno selo da se u njemu nije dogodio luksuzni boom zbog kojeg ga sada nazivaju hercegovačkim Beverly Hillsom. No, unatoč sve većem broju luksuznih vila, ovo selo još uvijek nema vodu, a ni kanalizaciju.

luksuzna vila

Luksuzna vila, ilustracija | foto: Unsplash

Selo Ivanica nazivaju i dubrovačkim predgrađem jer je od grada na samom jugu Hrvatske udaljeno tek šest kilometara.

Hercegovačko predgrađe Dubrovnika polako postaje i Beverly Hills. Selo bez vode i kanalizacije, koje je tijekom rata bilo u potpunosti devastirano među stranim turistima budi sve veći interes. Razlog za to vrlo je jednostavan, strani investitor uložio je u infrastrukturu i izgradio luksuzne vile za odmor.

Ivanica tako polako postaje prava ‘Meka’ turizma u Bosni i Hercegovini.

Investitor iseljenik

Među prvima koji su prepoznali potencijal Ivanice bio je Jovica Božić, BiH iseljenik, koji već dugo posluje u Velikoj Britaniji. Kako kaže, Ivanica je postala prava oaza za turiste i to zahvaljujući odličnoj usluzi, hercegovačkoj gostoljubivosti i odličnoj lokaciji.

– A još ako dodate sav luksuz u vilama onda tu nema promašaja, dodaje Božić koji je svoju prvu vilu izgradio još 2008. godine  nedaleko od graničnog prijelaza s Hrvatskom.

No, ne bi to ništa bilo iznenađujuće da Ivanica nije selo u kojem još uvijek nema ni vode, a ni kanalizacije. Ipak, investitori su se snašli izgradivši velike rezervoare za vodu i vlastite biopročistače zbog kojih su otpadne vode ekološki prihvatljive.

Izdvojeni članak

Taoci milijunske prevare: Kraj dugogodišnje agonije stanara koji napokon mogu useliti u vlastite stanove

– Naše naselje nazivamo Dubrovački visovi, a kada dobijemo vodu i asfalt s pratećom infrastrukturom podsjećat ćemo na Beverly Hills, objašnjava Jozić čija tvrtka raspolaže s 20 luksuznih vila i jednim apartmanskim smještajem, a čiji su gosti uglavnom Britanci, Irci i Skandinavci.

Iako je Ivanica za neke tek sada postala poznata kao turistička destinacija, za ovu lokaciju znalo se i prije rata kada je u njoj postojalo vikend naselje u kojem su ljudi imali kuće za odmor.

– Nakon rata Ivanica je bila devastirana. Sve je bilo porušeno i svi su me pitali što ću tamo. Ali kupila sam neke lokacije i to se pokazalo kao dobra investicija jer su cijene ubrzo počele rasti. Izgradila sam dva objekta koja i danas iznajmljujem, navodi Mubina van Veen-Isović, vlasnica agencije za nekretnine koja ima dvije vile za iznajmljivanje u Ivanici, prenosi Poslovni.hr.

Selo bez vode i kanalizacije postaje domaći Beverly Hills: Kupci luksuznih vila dolaze iz cijelog svijeta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap