Pretraga

Pogrešno ucrtane vodovodne instalacija u Rijeci: Sve bi se riješilo korištenjem GPR uređaja

A- A+

Zbog radova na vodoopskrbi i odvodnji zatvorena je Adamićeva ulica u samom centru Rijeke. Pri polaganju novih instalacija, izazov predstavljaju one već postavljene. Veliki broj električnih i telekomunikacijskih vodova te plinskih cijevi nije točno ucrtan u postojećoj dokumentaciji, a neke nisu ucrtane uopće. Riječki arhitekt Marin Račić smatra da bi se vrijeme potrebno za obnovu moglo znatno smanjiti korištenjem GPR (ground penetrating radar) uređaja, kojim se skeniraju podzemne instalacije i dobiva se 3D model stvarnog stanja.

foto: bauštela.hr | Ana Šoda

Strogi centar Rijeke mogao bi još neko vrijeme biti neprohodan. Radnici koji u Adamićevoj ulici iskapaju kanale za postavljanje novih odvodnih instalacija, gube vrijeme na one već postojeće jer su ucrtane krivo ili nisu ucrtane uopće, kako po pitanju pozicije, tako i dubine na kojoj su ukopane. Arhitekt Marin Račić tvrdi da bi se sve riješilo mnogo brže korištenjem GPR uređaja.

Riječki arhitekt je na svojem Facebook profilu predložio način kojim bi se, kako sam tvrdi, izbjeglo probijanje rokova i budžeta za rekonstrukciju Adamićeve ulice. Njegov je prijedlog da se na iskopima koristi GPR (ground penetrating radar) uređaj za skeniranje podzemnih instalacija i dobivanje 3D modela podzemne infrastrukture.

Na Sveučilištu u Rijeci su se u sklopu modula projekta CEKOM (Centar kompetencija za pametne gradove) bavili podzemnom infrastrukturom i izradom digitalnog katastra instalacija. Tehnologija GPR uređaja koju Račić spominje, već je korištena na jednom riječkom kvartu i model je spreman za uporabu.

Izdvojeni članak

Riječani protiv gradnje 3 mega nebodera, ali bez njih nema ni novog velebnog stadiona

Grad ne sluša apele struke

– Zašto Grad Rijeka nije naručio snimanje podzemnih instalacija kod tako ogromnog zahvata pitanje je za nadležne službe i gradonačelnika. Na moj upit tijekom prezentacije rezultata projekta CEKOM, dobio sam odgovor da primjena u Rijeci ne ide jer grad nije naručio projekt, napisao je Račić na Facebooku.

Gradska vlast navodno je aplicirala za oko 100 tisuća eura sredstava iz EU fondova za izradu projekta, a ne za njegovu provedbu. S druge strane, godišnji gradski proračun iznosi 170 milijuna eura. Za Adamićevu ulicu predviđeno je 250 prekopa kako bi se utvrdilo stanje postojećih instalacija.

Izdvojeni članak

Započelo individualno prikupljanje otpada u Rijeci

Podsjetimo, posao na novoj vodoopskrbnoj i odvodnoj infrastrukturi vrijedan je 233,8 milijuna eura, a sufinanciran je sa 71,33 % bespovratnim sredstvima Europske unije. Osim radova na rekonstrukciji vodoopskrbe i odvodnje koje je ugovorio KD Vodovod i kanalizacija, na ovoj dionici rekonstruira se i kolnička konstrukcija i signalizacija te sustav oborinske odvodnje.

O nedavnom bizarnom slučaju dvojice zatvorenika u riječkom zatvoru koji su pokušali pobjeći kopajući rupu u zidu zatvoreničke sobe više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap