Pretraga

[VIDEO] Prošlost i budućnost maksimirskog stadiona: Otto Barić otkriva svoju viziju

A- A+

Lipanj je mjesec u kojem nas svake dvije godine obuzme nogometna groznica. Zato je druga epizoda Koordinacije posvećena sportu, odnosno sportskim građevinama.

U razgovoru s voditeljicom emisije Dianom Tikvić, arhitekt Otto Barić otkriva svoju viziju novog maksimirskog stadiona I Foto: Koordinacija

Druga epizoda Koordinacije donosi priču o maksimirskom stadionu za kojeg Zagrepčane vežu brojne uspomene. Na tom se stadionu pisala povijest, a u posljednje se vrijeme mnogo govori o tome kako će izgledati njegova budućnost.

Vizualni izgled stadiona u Maksimiru napravio je poznati zagrebački arhitekt Otto Barić, sa svojim partnerima iz specijalizirane tvrtke Polymachine koji su ideju i viziju pretočili u ove fotografije I Foto: Koordinacija

U razgovoru s voditeljicom emisije Dianom Tikvić, arhitekt Otto Barić otkriva svoju viziju novog maksimirskog stadiona. “Novi Dinamov dom, njegova buduća ‘tvrđava’ usklađena je sa svim standardima UEFA-e i FIFA-e. Ukupna vrijednost projekta iznosi 500 milijuna kuna, a od početka gradnje do stavljanja stadiona u funkciju trebalo bi proći tri godine”, ističe Barić.

Izdvojeni članak

Vruće teme građevinskog sektora: Od protupotresne gradnje do novih nekretnina

Kako se gradio jedan od najvećih arhitektonskih pothvata

Nova epizoda Koordinacije donosi i prilog o tome kako se gradio jedan od najvećih arhitektonskih pothvata u Hrvatskoj – Arena Zagreb. Njezini projektanti, Berislav Medić i Andrej Marković objašnjavaju kako je postala prepoznatljivi simbol grada Zagreba, zajedno sa svojim lamelama koje tvore jedinstveni vizualni doživljaj.

Projektanti Arene, Berislav Medić i Andrej Marković objašnjavaju kako je postala prepoznatljivi simbol grada Zagreba I Foto: Koordinacija

– Zbog tehnologije montažne gradnje i jednostavnijeg transporta, na gradilištu pored Arene formiran je radni pogon za proizvodnju lamela, koje su ujedno i glavni nosivi, konstrukcijski element građevine, rekao je Medić. Prisjećajući se tih mjeseci intenzivnog rada na Areni, Marković je kazao kako je to bio “mukotrpan proces, no kad čovjek ide na more i na izlazu iz grada pogleda Arenu, osjeti zadovoljstvo i sreću jer je sudjelovao u timu koji je odradio ovaj složeni i kompliciran projekt”.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku.

Osim YouTube kanala, Koordinaciju možete pratiti i na drugim društvenim mrežama: Facebooku, Instagramu i Linkedinu.

Copy link
Powered by Social Snap