Pretraga

Emajliranje kada: Postupak i do deset puta isplativiji od kupnje nove kade i traje samo tri sata

A- A+

Kada je u kupaonici jedan od najvažnijih elemenata koji s vremenom treba obnovu. Ukoliko je na njoj nestala caklina, pojavila se hrđa ili nečistoća koju je nemoguće očistiti uobičajenim sredstvima, najbolje ju je zamijeniti ili emajlirati. Emajliranje je i do deset puta isplativije od rušenja stare i kupnje nove kade. Postupak ne traje dugo, a dobiva novi sjaj i čistoću.

Emajliranje kade

Emajliranje kade | foto: emajliranje.hr, montaža bauštela.hr

Emajliranje kupaonskih kada postupak je kojim kada dobiva novi, svježiji i ljepši izgled. Kade koje su bile u upotrebi više godina, pod utjecajem različitih abrazivnih sredstava za čišćenje mogu izgubiti sjaj, postati hrapave i ljuštiti se. Na njima se može uhvatiti i hrđa. Postoje dvije opcije u uljepšavanju ovog elementa kupaonice: Rušenje stare kade, nabava i postavljanje nove kade ili samo emajliranje stare kade.

Cijena profesionalnog emajliranja kade iznosi od 100 – 120 eura. Sve ovisi o tome kakvo je stanje kade i od čega je napravljena. Nakon emajliranja, kada bi trebala zadržati novi izgled sljedećih desetak godina. To će se postići ako se kada održava na najbolji način. Nema potrebe za jakim kemikalijama koje bi oštetile caklinu kade. Na oštećenu caklinu prljavština se jače prima i to je zapravo problem svih kada. Održavana caklina na kadi ima sjaj i potrebno ju je malo čistiti.

Izdvojeni članak

Kupaonica kao oaza luksuza: Ovi modeli kada, tuševa i umivaonika su trenutačno apsolutni hit

Razgovarali smo s Kristijanom Kraljem koji se već 29 godina bavi emajliranjem kada. Jedan od vrijednih savjeta koji nam je dao jest to da je kadu najčešće potrebno čistiti samo od masnoće, a ne kamenca.

– Kamenac se na kadi stvara ako je nešto pokvareno, ako voda kapa stalno na određenom mjestu. Ako na kadi nema kamenca dovoljno ju je očistiti blagim sredstvom, primjerice onim za pranje suđa. To je dovoljno da se opere masnoća s kade. Nema potrebe za jakim sredstvima jer s njima treba znati raditi, rekao je Kralj.

Emajliranje kade gotovo za 2-3 sata

Profesionalno emajliranje kade može se napraviti za 2 do 3 sata rada. To također ovisi o stanju kade. Premaz emajlom radi se dva puta, s odmakom od 10 minuta. Nekada je taj odmak bio veći, što nije neuobičajeno s obzirom na to da su i materijali bili drugačiji, duže su se sušili. Danas su materijali kvalitetniji i kraće treba vremena za sušenje.

Cijeli proces izgleda tako da se kada najprije očisti od masnoće. Tada se pobrusi na vodu, osuši se, sve se zaštiti, skinu se rozete i svi ostali dodaci oko kade. Nakon toga se kreće u postupak emajliranja koji traje pola sata. Što brže se napravi, to bolje izgleda. Emajlira se sredstvom kao što je poliaspartan koji je otporan na vodu i tijekom zagrijavanja i hlađenja ne puca. To je vrlo važno za kadu koja mora izdržati hladan i vrući ‘šok’ prilikom mlaza vode.

Obnova kade odvija se bez mirisa, a već sljedeći dan može biti u upotrebi. Ukoliko kada nije dobro obnovljena, površina će joj biti gruba, neravna i površina će joj se ubrzo početi ljuštiti.

Izdvojeni članak

Najnoviji trendovi u svijetu kuhinja i kupaonica: Ove će stvari obilježiti 2023. godinu

Emajliranje kade deseterostruko isplativije od ugradnje nove

Majstor Kralj kazao je kako posla s emajliranjem kada ima ovisno o sezoni. Inače, ljudi se za ovaj postupak odlučuju najčešće jer žele da im bude kao nova, kao onda kada su je kupili. No, ono što se emajliranjem dobiva je obnovljena caklina koja daje novi sjaj kade. Kada je ponovno bijela i nema nečistoća. Kupnja i ugradnja nove kade može koštati deseterostruko više od njene obnove, odnosno emajliranja.

Kade napravljene od različitih materijala različito se i održavaju. Ukoliko se vlasnici toga pridržavaju, ne bi trebalo biti problema s oštećenjima kade i njihovo postojanje i prvotni izgled trebali bi biti dugotrajni.

Copy link
Powered by Social Snap