Pretraga

Galerija: Napuštene nekretnine na top lokacijama u Istri koje čekaju investitore

A- A+

Brojni dijelovi Hrvatske susreću se s problemom napuštenih nekretnina u starim gradskim jezgrama, a Istra nije iznimka. Prolazeći kroz istarske gradiće, u svakome se može uočiti poneki zapušten ili u potpunosti napušten i devastiran objekt. Brojni, u okolici Pule, na primjer, stare su vojne zgrade. Ipak, u starim jezgrama dva grada pobrojali smo možda najviše objekata koji zjape prazni, čekajući nove vlasnike i neke bolje dane. Najviše ih je bilo u Umagu i Vodnjanu, a gradske vlasti Vodnjana nedavno su objavile da se u staroj gradskoj jezgri prodaje 14 nekretnina, kako bi centar postao ljepši i više naseljen. U Umagu u jezgri ima objekata u obnovi, no ukupan dojam nije bio daleko od ‘grada duhova’.

gradska jezgra Umaga | foto: Nina Šantek, Bauštela.hr

Naša redakcija početkom travnja posjetila je Istru. Imali smo nekoliko ‘stanica’ na putu, a u gotovo svakom mjestu primijetili smo problem na koji bi nas prizori u ulicama starogradskih jezgri, taman kad bismo ga smetnuli s uma, ponovno podsjetili. U pitanju su napuštene građevine. Puno sablasnih objekata, posebno u Puli, napuštene su vojne zgrade, za neke od kojih je u planu velika obnova. U jezgrama dva grada, prazne objekte vidjeli smo na skoro svakom koraku.

Šetali bismo malim šarmantnim istarskim mjestašcima, a onda bismo ugledali napuštenu zgradu. U nekim ulicama, sablasne objekte viđali smo svakih deset do dvadeset metara. Budući da se u Istri naveliko kupuju nekretnine, ali se i neprestano gradi, puno napuštenih kuća i zgrada može se činiti neobično. No, u nekim dijelovima, definitivno je primjetnije nego u drugima.

Prodaja nekretnina u Vodnjanu

Od više istarskih mjesta koja smo posjetili, ovaj je problem možda bio najzamjetniji upravo u dva grada – u Umagu i u Vodnjanu. Inače, za pojedine gradove u Istri u planu su veliki projekti obnove, a u Vodnjanu se za zapuštenim građevinama gradske vlasti planiraju boriti prodajom takvih nekretnina. Grad Vodnjan, naime, objavio je javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju 14 nekretnina u starogradskoj jezgri, prenosi istra24.

Izdvojeni članak

Velika obnova turističke meke na Jadranu, ulaže se 33 milijuna eura

Model prodaje nekretnina gradska uprava Vodnjana pokrenula je upravo s ciljem da se u funkciju stave zapuštene gradske kuće i zgrade. tim modelom gradske vlasti namjeravaju obnoviti i naseliti napuštene zgrade pa tako revitalizirati prostor stare gradske jezgre.

Ugostiteljski objekti uz zapuštene zgrade

U Umagu pak, govori se o novoj, natkrivenoj gradskoj tržnici, no u staroj jezgri vidjeli smo zapanjujuć broj napuštenih i devastiranih kuća. O obnovi Umaga ozbiljnije se govorilo prethodnih godina, no centar grada i dalje čeka bolje dane. Na nekoliko objekata bile su skele koje su ukazivale na obnovu, a između ostalog, radilo se na hotelu Kristal, koji je na odličnoj poziciji uz more, no niz godina zjapi prazan.

Do hotela smo došli šetnjom kroz centar, koji je, uz nedostatak ljudi van turističke sezone i na radni dan bio prilično sablastan. Na putu do ruba ‘poluotoka’ na kojemu se hotel nalazi kao posljednja točka, prolazili smo kroz ulice praznih kuća, Prolazeći ulicama, uočili smo da su na brojnim zapuštenim objektima bile dograđene terase otvorenih ugostiteljskih objekata, doduše, bez gostiju. Učinilo nam se kako je pusti centar puno više izražen nego za gradske vreve u ljetnim večernjim šetnjama kad se kroz ulice jedva prolazi.

Za uređenje jedne dalmatinske stare gradske jezgre nedavno je izabrano idejno rješenje. Ovdje pogledajte o kojem je gradu riječ i kako će izgledati.

Copy link
Powered by Social Snap