Pretraga

‘Jašionica’ Davora Bušnje – nagrađena transformacija vojarne iz 1903. u zdanje 21. stoljeća

A- A+

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2022. godini izabralo je projekt ‘Jašionica’ autora Davora Bušnje. Riječ je o velikoj transformaciji zgrade iz 1903. godine u moderno zadnje za potrebe zagrebačke gruntovnice.

Jašionica

Jašionica | foto: Bosnić/Dorotić

Davor Bušnja za ‘Jašionicu’ dobio je nagradu ‘Viktor Kovačić‘, te je tim povodom za UHA govorio o nagrađenom projektu i izazovima s kojima se susreo prilikom projektiranja. Kako je istaknuo, programski zadatak za Gruntovnicu, odnosno ZK odjel Općinskoga građanskog suda u Zagrebu, uključivao je velik broj radnih prostorija specifičnih zahtjeva po pitanju kontrole pristupa i razine dostupnosti te režima korištenja. Što je pak trebalo uklopiti u postojeći prostorni okvir ‘Jašionice’, te pri tomu osigurati funkcionalnost.

Izdvojeni članak

Godišnja UHA izložba: Najbolji arhitektonski projekt u 2022. ‘Jašionica’ Davora Bušnje

Koncept prostora ispisala dva parametra

– Razina dostupnosti sadržaja je varirala od potpuno kontroliranih prostorija arhive, isključivo radnih prostora za referente, građanima povremeno dostupnih sudnica koje funkcioniraju istovremeno i kao uredi, pa do šalter sala s najvećom razinom dostupnosti građanima. Kompleksnom i specifičnom programu suprotstavljen je postojeći prostorni okvir Jašionice. Jašionica je izgrađena 1903. godine kao dio Vozarske vojarne i zbog svoje originalne namjene vrlo je karakterističnih proporcija i tlocrtnih dimenzija. Navedena dva prostorno-programska parametra trasirala su primarni koncept prostorne dispozicije: sadržaj je podijeljen i u formatu poprečnih traka je u naizmjeničnom ritmu s prazninama umetnut u postojeću strukturu. Praznine omogućavaju dostatno prirodno osvjetljenje radnih prostora, rekao je Bušnja za Udruženje hrvatskih arhitekata.

Također, naglasio je i kao važnu ulogu u prostornoj artikulaciji novog sklopa sam smještaj Jašionice unutar budućeg Trga pravde. Naime, Trg pravde je natječajnim rješenjem iz 2008. godine zamišljen kao kompleks pravosudnih tijela smještenih u izlomljene lamele koje svojim tlocrtnim postavom stvaraju dva tipa javnog prostora: trg u središtu i četiri urbana parka po obodu. Jašionica je smještena u južnom parku budućeg kompleksa te je, istovjetno s ostalim zaštićenim objektima unutar kompleksa bivše vojarne, tretirana kao paviljon u zelenilu. Projekt se arhitektonski, uz sve ostale uvjete, morao uklopiti i u ove planove.

Jašionica

Jašionica | foto: Bosnić/Dorotić

Volumen povećan dogradnjom

Kako kaže Bušnja, projekt je u konačnici odredio ambivalentan dijalog između snažnog kontrasta i pažljivog uslojavanja novoga u postojeće koji je dosljedno proveden. Kako u programskoj i konstruktivnoj strukturi, tako i u odabiru materijala i oblikovanju.

– Opsežnost programa u kombinaciji sa specifičnim formatom Jašionice rezultirali su potrebom da se postojeći volumen poveća dogradnjom. Zidani, kompaktni i racionalni objekt Jašionice, koji se sastoji od velike hale i ulaznog aneksa, dobiva svoj kontrapunkt u laganoj, otvorenoj i transparentnoj dogradnji. Volumen ulaznog aneksa tako postaje kuća unutar kuće. Formatom dogradnje zadržana je specifična kompozicija zaštićenog objekta i sačuvan je suodnos s Velikom jašionicom – Lauba. Na spoju dogradnje i Jašionice formirana je cezura kao ulazni prostor Gruntovnice u formatu pasaža između Ulice B. Filipovića i budućeg Trga pravde, zaključuje nagrađeni arhitekt.

Inače, valja spomenuti, Davor Bušnja vodi arhitektonski ured u Dubrovniku i Zagrebu, a dobitnik je nagrada i priznanja na više javnih urbanističko-arhitektonskih natječaja. Angažiran je i kao docent na FGAG-u u Splitu.

Dobitnik ovogodišnje nagrade UHA-e ‘Viktor Kovačić’ za životno djelo je akademik i arhitekt Nikola Bašić, doznajte više o njegovim projektima ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap