Pretraga

Kad se sami odlučite bojati zidove: Kako to izvesti uspješno?

A- A+

Bojanje zidova je vjerojatno jedan od onih poslova s kojima će se rijetki odlučiti uhvatiti u koštac, ako nisu profesionalci. I dok je gotovo pa sigurno da vaš pokušaj neće biti ravan onome što biste dobili da vam to naprave majstori, ljeto je idealno vrijeme za eksperimentiranje.

foto: Pexels; Pavel Danilyuk

Bojanje zidova je vrlo vjerojatno najveća promjena koju možete napraviti u prostoriji. Nekad je u pitanju samo osvježavanje boje (što je također potrebno napraviti s vremena na vrijeme), a nekad potpuna make-over. Doduše, istina je i da bojanje zidova može dobro poslužiti i kao svojevrstan oblik terapije. Ali jeste li baš spremni uništiti si zidove za to?

Vjerojatno ne. Zato, ako se već upuštate u ovaj projekt, dobro se pripremite. Prvo, dobro razmislite jeste li sigurni da želite bojati zidove – riječ je o poprilično teškim posljedicama… Pokušajte prije svega dati priliku nekim manjim projektima. Odlična ideja je i probati samo accent wall. Već smo pisali o tom trendu, a više možete saznati ovdje.

Čak i da ste se odlučili napraviti samo accent wall, ako ćete bojati zidove, potrebno je imati temeljitu pripremu. Imajte na umu da će vam ovo oduzeti jako puno vremena, pa si prije svega odvojite barem dva do tri dana za ovaj pothvat. Morat ćete između ostalog u potpunosti isprazniti sobu, a zatim i prekriti podove (i stvari koje ne možete iznijeti) sa zaštitnom plastikom.

Nemojte ni zaboraviti kupiti sve potrebne stvari – kod kupovine boje, radije kupite više nego manje. Tako i u slučaju da ćete nekad kasnije morati raditi prepravke, imat ćete u pričuvi istu boju (male su šanse da će vam ikad opet uspjeti postići baš istu boju). Nemojte ni zaboraviti kupiti valjak i kist – nemojte se oslanjati samo na jednu opciju. Puno će vam biti lakše imati doma kist viška, negoli da usred bojanja morate zaustaviti ‘operaciju’ i krenuti do dućana u nabavku.

Sljedeći korak jest priprema zidova. Ako postoje dijelovi na kojima se stara boja ljušti, potrebno ju je sastrugati. Što je ravniji zid, to će vam boja bolje ispasti – to znači da je potrebno i popuniti rupe, ako postoje.

Izdvojeni članak

Plava u interijerima: Boja koju dizajneri vješto koriste za osvježavanje prostora

Kada napokon krenete s bojanjem zidova, pametno je u slučaju da imate nekoliko kanti boje, sve staviti u jednu. Tako ćete biti sigurna da svugdje imate istu boju. Što se tiče same tehnike, najbolje će biti ako krenete od stropa, i zatim se spuštate prema podu. Rubove naravno obavite na početku, tu ćete morati biti ipak nešto precizniji. Držite kist kao olovku i bojite uz samu zaštitu.

Svakako će vam trebati rešetka kako biste izbjegli previše boje na valjku, ali nije loša ideja ni na početku malo smočiti valjak s vlažnom krpom. Pokušajte ne uroniti valjak u boju – tako će samo nastati opći nered. Nanesite dva sloja boje po zidu, kako bi boja bila dovoljno postojana. Detaljnije upute možete pronaći u videu!

Copy link
Powered by Social Snap