Pretraga

Plava u interijerima: Boja koju dizajneri vješto koriste za osvježavanje prostora

A- A+

Neke od prvih asocijacija na plavu boju mnogima će biti ljeto i more, osvježenje, opuštanje i mir. Plava boja u interijerima upravo se zato koristi kako bi se postigao smirujući učinak stoga ne čudi što ju najčešće pronalazimo u spavaćim sobama. No, ovu boju ne treba izbjegavati u ostalim prostorijama u kojima se s tek nekoliko plavih komada može kreirati dizajnerski kutak i ugodna atmosfera.

Plava boja u interijeru | foto: Pexels

Prilikom odabira plavih komada namještaja i detalja za interijer važno je obratiti pozornost na nijanse koje mogu imati vrlo različite učinke.

Idealna boja za opuštanje – tim riječima mnogi bi opisali plavu, boju koja asocira na neke od najljepših trenutaka tijekom godine. Plava boja najčešće se koristi u interijerima u kojima se želi kreirati osjećaj ugode, opuštanja i mira. Upravo zato najčešće ju pronalazimo u spavaćim sobama.

No, plava boja ne bi trebala biti rezervirana samo za jednu prostoriju. Pravim odabirom nijanse i detalja ona u prostoru može kreirati dizajnerski kutak koji će oduševiti čak i one kojima ne bi bila prvi odabir.

Plava boja u interijeru | foto: Pexels

Plava u suvremenim interijerima

Jedna od najvećih prilika koju plava boja omogućava jest njena prilagodljivost različitim stilovima. Plavu boju lako ćete uklopiti u svaki stil interijera, a neki bez nje neće ni imati smisla.

Od minimalizma, preko industrijskog stila, do eklektike – plava boja prikladna je za sve. Ljubitelji neutralnih tonova prostor će upotpuniti plavim detaljima napravljenim od baršuna koji će interijeru dati dašak elegancije. S druge strane, industrijski dizajn s kojim povezujemo tamnije tonove i grublje materijale dozu prozračnosti dobit će upravo odabirom komada namještaja tamnijih nijansi plave boje.

Plava boja u interijeru | foto: Unsplash

No, nemojmo zaboraviti interijere za koje je plava boja stvorena. Morski ugođaj mediteranskog stila u potpunosti je nezamisliv bez svih tonova ove boje. Azurno plava, tirkizna, tamno plava… Sve one pronaći će svoje mjesto u interijeru nadahnutom obalom, morem i ljetom.

Ako je interijer pretežno bijele boje plavi detalji stvorit će osjećaj svježine, opuštenosti i ljetne bezbrižnosti. Odabirite plave detalje većih dimenzija, poput velikih staklenih vaza, jastuka za sofu, tepiha ili zavjesa – ili jednostavno kombinirajte sve.

Izdvojeni članak

Nijanse nadolazećih trendova: Ikeini noviteti otkrivaju boju sezone za sve interijere

Dominantna boja u svakom interijeru

No, koliko god plava boja može biti oku ugodna i opuštajuća s njom je ipak potreban i određeni oprez. Plava boja zidova dominirat će prostorom, ali to ne znači da nije prikladna i za manje prostore. Ako se odlučite zid pobojati jednom od nijansi plave tada to napravite samo na jednom zidu koji će prostoru dati sasvim dovoljan dojam elegancije interijera.

Plava boja u interijeru | foto: Unsplash

Plava boja zida poslužit će kao slikarsko platno prostorije. Sve što postavite na plavom bojom bojani zid bit će u centru pozornosti, posebno naglašeno, a samim time i dojmljivije. Plava boja prilagodljiva je svim stilovima pa tako i svim detaljima koji mogu varirati od jednostavnih crno-bijelih fotografija do šarenih tanjura prikupljenih na putovanjima.

Plava boja u interijeru | foto: Pexels

Boja za ljubitelje klasike

Iako je prikladna za sve stilove dizajna interijera, plava boja jedan je od najboljih odabira za sve ljubitelje klasike. Poseban učinak u interijeru imat će i sve popularnija plava kuhinja koja se vješto uklapa i u prostore manjih dimenzija.

Nijanse plave prilagodit će se svakom prostoru pretvarajući ga istovremeno u pravu opuštajuću oazu.

Plava boja u interijeru | foto: Unsplash

Copy link
Powered by Social Snap