Pretraga

Kreće uređenje pročelja osam zgrada u samom centru Rijeke: Investicija vrijedna pola milijuna eura

A- A+

Uz sufinanciranje Grada Rijeke iz sredstava spomeničke rente u 2023. i 2024. godini planiraju se urediti pročelja osam zgrada u samom središtu grada. U pitanju je investicija vrijedna ukupno 475.147 eura.

Program obnove pročelja i krovova, Ignazia Henckea 1, foto: Grad Rijeka

Tih se osam zgrada nalazi na Listi prioriteta korištenja sredstava spomeničke rente iz Proračuna Grada Rijeke za sufinanciranje Programa sanacije i obnove pročelja i krovova građevina na području zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke za 2023. i 2024. godinu. Listu prioriteta usvojio je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović na 29. gradonačelnikovom kolegiju.

Program sanacije i obnove pročelja i krovova na području zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke pruža mogućnost vlasnicima i suvlasnicima građevina pojedinačno registriranih kao kulturno dobro te građevina na području zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke da se sa svojim prijedlogom programa jave na Javni poziv i na taj način ostvare pravo na sufinanciranje provedbe programa u postotku koji se određuje sukladno posebnim mjerilima.

Tako se sufinancira u iznosu od 50%, maksimalno u iznosu od 500.000 kn za građevinu smještenu unutar A-zone (zone prioriteta, ili građevinu koja je pojedinačno registrirana kao kulturno dobro), odnosno u iznosu od 40% (maksimalno u iznosu od 400.000,00 kuna za građevinu smještenu unutar B-zone i C-zone).

Izdvojeni članak

U Puli izdvojeno gotovo 4 milijuna kuna za obnovu pročelja

Privremena dvogodišnja pauza

Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar je podsjetio kako natječaja za sufinanciranje obnove nije bilo dvije godine, zbog činjenice da je zbog epidemije koronavirusa privremeno bilo suspendirana obveza plaćanja spomeničke rente, kao i zbog činjenice da je u međuvremenu izmijenjen Pravilnik o korištenju sredstava spomeničke rente za provođenje Programa sanacije i obnove pročelja i krovova na području zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke.

Na javni poziv pristigle su čak 33 prijave, od čega četiri prijave nisu zadovoljile formalne uvjete prihvatljivosti. U skladu s raspoloživim proračunskim sredstvima Grada, na konačnoj Listi prioriteta našlo se osam programa.

U 2023. godini započelo bi se s provođenjem programa na zgradama koje se nalaze na adresama Ciottina 12, Krešimirova 12 i Adamićeva 18, dok bi se u 2024. godini izvodili radovi na zgradama na adresama Agatićeva 2, Ignazia Henckea 1, Jelačićev trg 1, Jadranski trg 1 te Splitska 2.

Izdvojeni članak

[FOTO] Kreće obnova Gradske ure: Jedan od najprepoznatljivijih simbola Rijeke

Konzervatorska valorizacija

Prema konzervatorskoj valorizaciji, zgrada na adresi Krešimirova 12 ima spomeničku vrijednost, povijesno-arhitektonsku i povijesno-urbanističku vrijednost imaju zgade na adresama Ciottina 12, Agatićeva 2, Ignazia Henckea 1, Jelačićev trg 1, Jadranski trg 1 i Splitska 2, dok zgrada u Adamićevoj 18 ima definiranu arhitekturu.

Pročelnik Šarar je rekao kako predložene građevine nisu ikoničke zgrade Rijeke, ali se radi o velikim i vidljivim građevinama, čija će obnova značajno podignuti izgled ulica i dijelova grada u kojima se nalaze. Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako će provedba ovog programa učiniti atraktivnijim grad kako za njegove stanovnike, tako i za sve posjetitelje Rijeke.

Primjerice, zgrada u Agatićevoj 2 gleda na Klobučarićev trg, zgrada na adresi Ignazia Henckea 1 nalazi se preko puta Pravoslavne crkve, a u građevini na adresi Krešimirova 12 secesijska početkom 20. stoljeća djelovao je hotel Bristol. Za obnovu je predložena i zgrada na početku Korza, na adresi Jadranski trg 1, u neposrednoj je blizini i građevina na adresi Splitska 2, dok se građevina na Jelačićevom trgu 1 izranja iz grada kad se dolazi iz smjera Sušaka i Fiumare.

Izdvojeni članak

Grad Rijeka prodaje stanove: Cijene se kreću od 1.100 do 1.660 eura po kvadratu

Skoro pola milijuna eura vrijedna investicija

Suvlasnici građevine na adresi Jadranski trg 1 predložili su program koji obuhvaća sanaciju i obnovu pročelja i krova, a suvlasnici ostalih sedam građevina predložili su program koji obuhvaća sanaciju i obnovu najmanje svih uličnih pročelja bez obnove i sanacije krova, podnijevši valjane dokaze o opravdanosti djelomične sanacije i obnove građevine.

Planom raspodjele sredstava spomeničke rente za 2023. godinu planirat će se iznos od 207.047 eura te za 2024. godinu iznos od 268.100 eura. Odnosno, za 2023. i 2024. ukupan iznos od 475.147 eura.

Ugovori s predlagateljima programa potpisat će se nakon što vlasnici/suvlasnici građevina provedu postupak izbora izvođača radova i stručnog nadzora te osiguraju preostali iznos troškova na izvođenju ukupnih radova sanacije i obnove iz vlastitih sredstava, primjerice iz sredstava zajedničke pričuve, kredita poslovnih banaka, sredstava za poboljšanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu i sl.

Neki od programa su financijski vrlo zahtjevni, budući da se ukupna cijena obnove procjenjuje na iznose između 4 i 7 milijuna kuna, te je pročelnik Šarar izrazio nadu kako će suvlasnici zgrada imati dovoljno financijskih kapaciteta da provedu tako značajne investicije.

Izdvojeni članak

Rijeka dobiva novo lice? Na urbanističko-arhitektonskom natječaju izabrana vizija razvoja Rujevice

Moguće promjene

Ukoliko neka od građevina s Liste prioriteta odustane od provođenja programa iz financijskih razloga, a s obzirom na trenutno stanje s nestabilnim cijenama na tržištu, Direkcija za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Odjela za kulturu pozvat će na sklapanje predugovora o sufinanciranju radova sanacije i obnove građevine podnositelje programa koji su slijedeći utvrđeni na Prijedlogu Liste prioriteta koje je utvrdilo Povjerenstvo za provedbu programa sanacije i obnove pročelja i krovova.

Sufinanciranjem pojedinih Programa, Grad Rijeka želi povećati spomeničku vrijednost urbane strukture na području Urbanističke cjeline grada Rijeke te to područje učiniti prepoznatljivijim i u kulturno-turističkom smislu. Provedba Programa predstavlja nastavak aktivnosti u kontinuiranom procesu brige i opredijeljenosti Grada Rijeke na očuvanju vrijednosti i identiteta na području zaštićene Urbanističke cjeline grada Rijeke.

Za provođenje programa od 2007. godine od kada su prva pročelja obnovljena do danas, iz sredstava spomeničke rente za tu namjenu, temeljem osam javnih poziva utrošeno je ukupno 23.785.797,72 kn i obnovljeno je 60 građevina na području Urbanističke cjeline Grada Rijeke.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap