Pretraga

Nagrade Tripun Bogdanić za ostvarenja u kamenu dobila tri arhitektonska tima

A- A+

Proglašeni su pobjednici natječaja za Nagradu Tripun Bokanić Klesarske škole Pučišća. Nagrade za najuspješnija arhitektonska ostvarenja dodijeljene su autorima hotela ‘Ambasador’ u Splitu, hotela ‘Emotheo’ u Imotskom i velikog dvorišta Starog grada Zrinskih u Kraljevici.

nagrada Tripun Bogdanić

nagrada Tripun Bogdanić | foto: Oris

Klesarska škola Pučišća, u suradnji s Oris Kućom arhitekture, provela je natječaj za nagradu Tripun Bokanić u 2023. godini. U skladu s Pravilnikom Klesarske škole o nagrađivanju fizičkih i pravnih osoba za dostignuća u promociji kamena, radovi zaprimljeni na natječaju konkurirali su za nagrade u sljedećim kategorijama: najuspješnije arhitektonsko ostvarenje, najuspješniji restauratorski zahvat, najuspješnije oblikovanje uporabnog predmeta ili pojedinačnog arhitektonskog ili dekorativnog elementa, najuspješniji edukacijski, kustoski, publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad, te najuspješnije oblikovanje suvenira u kamenu.

Radove pristigle na natječaj ocijenio je stručni žiri u čijem su sastavu: akademik Nikola Bašić, dipl.ing.arh., akademik dipl.ing.arh. Dinko Kovačić, prof. Nenad Fabijanić, dipl.ing.arh. i Zdravko Matijašić, majstor klesar. Proglašeni su nagrađeni autori u tri kategorije. Naime, nagrade za najuspješniji restauratorski zahvat i najuspješnije oblikovanje suvenira u kamenu odlukom žirija nisu dodijeljene.

Izdvojeni članak

Nagrada ‘Vladimir Nazor’ za najbolje ostvarenje u arhitekturi i urbanizmu 2022. Davoru Bušnji

U kategoriji najuspješnije arhitektonsko ostvarenje prijavljeno je 14 projekata, a nagrada se dodjeljuje:  Neni Keziću, Nori Roje, Emilu Šverko za projekt Hotel Ambasador, Split, Hrvatska; Studiju Ante Murales / Ante Nikša Bilić za projekt Hotel Emotheo, Imotski, Hrvatska; Iri Rechner Šustar, Tatjani Baković Kukoč i Eniji Kukoč za projekt uređenja velikog dvorišta Starog grada Zrinskih, Kraljevica, Hrvatska. U kategoriji najuspješnije oblikovanje uporabnog predmeta ili pojedinačnog arhitektonskog ili dekorativnog elementa prijavljena su tri rada te je nagrada dodijeljena Srđanu Lukšiću za projekt grobnice obitelji Lukšić i Rendić. U kategoriji najuspješniji edukacijski, kustoski, publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad prijavljen je jedan rad te je dodijeljena nagrada Goranu Nikšiću za monografiju Marko Andrijić egregius et prudens magister (nakladnici Grad Korčula i Gradska knjižnica Ivan Vidali, Korčula).

Posebno priznanje “Tripun Bokanić” za doprinos hrvatskoj arhitekturi u kamenu dodjeljuje se portugalskom arhitektu, dobitniku Pritzkerove nagrade – Álvaru Sizi. Nagrada se odnosi na projekt ‘Kapela preobraženja Gospodinova’ u Miljanima.

Tko su arhitekti koji su ove godine dobili nagradu HAZU-a pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap