Pretraga

Najviši hotel na svijetu otvara se 2023. godine: Bit će visok 365 metara i luksuzan

A- A+

Ciel Tower se gradi na ulazu u marinu Dubai. Apstrakno oblikovan od metala i stakla pružat će pogled u svim smjerovima. Na vrhu će se nalaziti bazen, restoran i osmatračnica. Sadržavat će i apartmane s poslugom osim običnih hotelskih soba.

Projekcija Ciel Towera | Foto: NORR Group

Dizajnirao ga je poznati arhitekt Yahya Jan koji je dizajnirao i mnoge druge nebodere koji čine vizuru Dubaija. Imat će otprilike 1.000 soba i apartmana koji će se nalaziti na 82 kata. Izvođač radova je The First Group. Hotel se gradi na malenoj površini za tu veličinu zgrade, zemljište je trokutastog oblika i površine od 2500 metara kvadratnih. Osim što je vizualno atraktivan, projekt je i energetski učinkovit, koristeći 25% manje energije za klimatizaciju nego što je tipično za slične zgrade.

– Ovaj projekt ne odnosi se samo na arhitekturu. Radi se o spoju arhitekture i inženjerstva, rekao je Jan za CNN i dodao da mu se projekt zato i sviđa, jer je upravo to njegova strast, približavanje znanosti i umjetnosti. 

Projekcija prizemlja Ciel Towera | Foto: NORR Group

Prijedlog projekta je napisan 2018. godine, a iste godine kada je počela gradnja koja bi trebala biti gotova 2023. godine. Hotel je dobio naziv po francuskoj riječi za nebo, a arhitekt se nada da će postati bezvremensko djelo arhitekture poput Chryslerove zgrade i Empire State Buildinga u New Yorku.

Nalazi se u neposrednoj blizini najpopularnijih atrakcija poput Marine Walk-a i trgovačko-zabavnog kompleksa Marina Mall. Projekt je dobro povezan s gradskom prometnom mrežom i moći će mu se pristupiti lako autocestama i metroom. 

– To je nekretnina koja je vrlo zbijena i to je problem s kojim biste se suočili na Manhattanu ili Londonu. Ograničenja su bila ogromna, a ipak smo morali napraviti da sve funkcionira, rekao je arhitekt za CNN.

Projekcija vrha Ciel Towera | Foto: NORR Group

Nadahnut je vertikalnim životom, toranj je oblikovan kao staklena skulptura, s unutrašnjošću koja odaje počast japanskoj filozofiji wabi-sabija, onoj koja je ukorijenjena u cijenjenju estetike koja je nesavršena, nepostojana i nepotpuna. Kao takav, Ciel Tower već je osvojio tri nagrade na međunarodnim nagradama za nekretnine 2019. godine, za najbolju međunarodnu hotelsku arhitekturu, najbolju arhitekturu hotela u Arabiji i najbolju stambenu visoku arhitekturu u Arabiji. 

Projekcija izgleda bazena | Foto: NORR Group

Copy link
Powered by Social Snap