Pretraga

Novi stadion Tottenhama vrijedan milijardu funti dobio nagradu Kraljevskog instituta

A- A+

Novi stadion nogometnog kluba Tottenham Hotspur, dobio je nagradu RIBA (Royal Institute of British Architects) National Awards za 2021. godinu. Stadion je jedan od 54 pobjednika koji su nagradu dobili za najbolje nove građevine Ujedinjenog Kraljevstva.

Tottenham Hotspurs Stadium | Screenshot/Youtube

RIBA dodjeljuje nagrade kako bi dali bolji pogled na dizajnerske i ekonomske trendove. Tottenham Hotspur Stadion izgrađen je 2019. godine, a prva utakmica se odigrala 3. travnja iste godine. Stadion se gradio tri godine i zamijenio je Tottenhamov legandarni ‘stari’ stadion White Hart Lane na kojem su Spursi igrali 118 godina. Ime Tottenham Hotspur Stadion je samo privremeno, klub namjerava prodati prava imenovanja nekom sponzoru, što sve više postaje trend u europskom sportu.

– Jedinstveno, nalazi se na visoko prometnoj ulici, što mu pomaže da se stopi s lokalnom zajednicom. Pruža neusporedivo iskustvo svim korisnicima ovog kompleksa zgrada, pohvalili su suci koji dodjeluju nagradu.

Tottenham Hotspurs Stadium | Pexels

Stadion je Spurse koštao oko jednu milijardu britanskih funti i biti će najveći londonski stadion na kojem će se igrati utakmice britanske FA Premier lige. Po veličini će u cijeloj ligi biti drugi, iza manchesterskog Old Trafforda. Postoji još jedan veći stadion, ali na njemu se ne igra liga već isključivo reprezentacija, to je naravno Wembley.

Sportski entuzijasti koji si mogu priuštiti gledati utakmice iz prvih redova biti će udaljeni od igre samo osam metara. Arhitekt koji je dizajnirao stadion, Christopher Lee, izjavio je mu je namjera bila napraviti stadio koji će biti srce zajednice i stvoriti najbolju atmosferu na stadionu na kojem će zvuk pjesama i navijanja odzvanjati. Htio je izgraditi ‘ogromni megafon’ kako bi uzvici i navijanje bilo još jače, to je na kraju inspiriralo oblik stadiona.

Stadion ima kapacitet primiti 62.850 navijača, a najveća zabilježena dolaznost bila je 22. prosinca 2019. na utakmici protiv Chelseaja kada su prisustvovala 61.104 navijača. Dimenzije terena su 105 metara dužine i 68 metara širine. Snimku dronom cijelog stadiona možete pogledati ispod teksta.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap