Pretraga

Povratak ‘Betonskih spavača’: Sve o arhitekturi koja je obilježila Jugoslaviju i Hrvatsku nakon 1945.

A- A+

Na male ekrane vraća se dokumentarni serijal ‘Betonski spavači’ koji je u prethodna dva izdanja oduševio publiku diljem regije. Prva epizoda pod nazivom ‘Mogućnost zajednice’ bit će emitirana na HRT1 u četvrtak, 9. studenog, u večernjim terminu, a obuhvaća koncepte gradnje u razdoblju nakon drugog svjetskog rata koje je obilježeno brojnim proturječnostima u arhitekturi.

Kadar iz dokumentarnog serijala Betonski spavači

Kadar iz dokumentarnog serijala Betonski spavači | foto: Dokumentari.net

Riječ je o trećoj sezoni HRT-ove uspješnice pod nazivom ‘Betonski spavači – Treći put’. Autori koncepta i scenaristi serije su Saša Ban, Maroje Mrduljaš i Nevenka Sablić, redatelj je Saša Ban, a voditelj Maroje Mrduljaš. Serijal je za HRT proizveo Hulahop, a producentica je Dana Budisavljević. Razvoj projekta podržali su Hrvatski audiovizualni centar i fond Kreativna Europa – MEDIA.

Treća sezona ‘Spavača’ pokriva razdoblje nakon Drugog svjetskog rata, vrijeme u kojemu Jugoslavija i Hrvatska kao jedna od njezinih republika grade novo društvo između Istoka i Zapada. Uz premisu kako je riječ o eksperimentu koji je obilježen mnogim proturječnostima, a koje se odražavaju i u arhitekturi – važnom dijelu tog velikog društvenog projekta.

Izdvojeni članak

Kinetička arhitektura u teoriji postoji stotinjak godina: Jedan Hrvat ju je umalo pretvorio u djelo

Na neobičnom putu od Zagreba do Beograda preko Zenice i Sarajeva do malog belgijskog grada Wevelgema, kroz četiri epizode istražit će se arhitektura koja je predstavljala temeljne vrijednosti tadašnjeg društva: federativnost, nesvrstanost, modernizaciju i antifašizam. Posjetit će se kuće, spomenike i gradove koji su te ideje utjelovili; ispitati sudbinu arhitekture najvišeg simboličkog značenja koja je radikalnim povijesnim rezom izgubila prvotni smisao, ali ne kulturnu i društvenu važnost.

Pogledajte ovdje kako bizarna stambena arhitektura sa sjevera Europe ne prestaje oduševljavati ljubitelje odvažnog.

Copy link
Powered by Social Snap