Pretraga

Kako promijeniti izgled dječje sobe, bez velikih promjena? Donosimo sedam savjeta

A- A+

Od kuhinje pa do dnevnog boravka, na većinu soba u vašem domu isplati se potrošiti za stvaranje prostora u kojem ćete uživati. S druge strane, kada je u pitanju dizajn dječje sobe, ne morate nužno ulagati ozbiljan novac. Potrebe djece se mijenjaju iz godine u godine kako rastu – što je bilo bitno kada su bili bebe, postaje nevažno kada imaju četiri godine.

Ilustracija, foto: Unsplash; Igor Starkov

Suština je, prema Thomasu, da ako ne želite potrošiti puno novca na uređenje dječje sobe koja se stalno razvija, možete postići elegantnu estetiku sljedeći nekoliko “uradi sam” trikova.

Poanta je u tome da postignete odličnu estetiku, sljedeći nekoliko DIY trikova. Architectural Digest tako donosi nekoliko savjeta, točnije njih sedam, kako pristupiti prostoru.

Izdvojeni članak

Dnevna i spavaća soba u jednom: Ovo su neke od najljepših ideja za male prostore

Pametno odaberite temu

Bitno je odabrati temu koja može rasti, kao i vaše dijete. Ne moraju biti pretjerano dječje kako bi bile dovoljno radosne i primjereno najmlađima. Tako naprimjer morska tema odgovara i mlađima i starima – s dodacima kao što su uokvirene zastavice, crno-bijele slike jedrilica i bova koja visi na zidu kao umjetnost.

Fantasy teme su još jedna ideja jer ih tinejdžeri mogu cijeniti jednako kao i mala djeca. Kada ukrašavate sobu za mlađu djecu, pokušajte guliti i lijepiti naljepnice šuma i vila. Starijoj djeci mogu se svidjeti uokvirene korice popularnih knjiga fantazije ili skulpture fantazijskih figura izloženih na policama.

Mudro birajte namještaj

Investirajte u namještaj koji može promijeniti funkciju kako vaša djeca budu starija. Primjer su kreveti na kat koji se mogu pretvoriti u dva odvojena kreveta dok braća i sestre odrastaju. Tako i prostor za igru kasnije možete pretvoriti u prostor za učenje.

Kupujte osnovne komade drvenog namještaja, koje ćete lako moći mijenjati jednostavnim farbanjem. Prilagođavanje boja na temelju trenutačne dobi i ukusa vašeg djeteta omogućuje vam da komade učinite jedinstvenijim i osobnijim. To možete raditi kada su u pitanju škrinje, stolovi, ali i kreveti.

Pomno birajte umjetnine

Odmah ćemo to reći – preskočite skupa umjetnička djela. Možete kupiti obične okvire za slike i onda u njima jednostavno mijenjati slike: od starinskih ilustracija dječjih knjiga do obiteljskih fotografija. Nije loša ni ideja uokvirivanja nekoliko osobnih predmeta, kao što su cipele za bebe, odjeća ili posebne igračke. Ili još bolje, odaberite omiljene komade umjetničkih djela svog djeteta za okvir i objesite ih.

Kreativni zidovi

Zašto se držati osnovnih oslikanih zidova kada se umjesto toga možete zabaviti igrajući se s različitim značajkama dizajna? Obične ploče vašoj djeci daju slobodu da preuređuju svaki dan ovisno o njihovom raspoloženju, crtanju točkica, prugama ili jednostavnim pejzažima. Pozadina koja se lijepi također je odlična opcija jer nije trajna i lako je možete sami postaviti. Razmislite i o kupnji jednostavnih šablona, koje onda možete lako ponovno pobojati.

Detalji

Miješanje i usklađivanje gornje i donje plahte i jastučnica daje beskonačne mogućnosti za boju, uzorak i teksturu. Kupite nekoliko kompleta jeftinih plahti i poigrajte se. Promjena posteljine, jastuka za bacanje i drugih sitnih dodataka odlična je alternativa kupnji novog namještaja pogodna za novčanik.

Eksperimenti s rasvjetom

Uzmite izbor jeftinih rasvjetnih tijela i grupirajte ih kako biste ih pretvorili u veći i jedinstveniji komad. Kombinirajući male svjetiljke, mobitele i igračke u mini lustere… Ti komadi sami po sebi postaju umjetničko djelo. Možete promijeniti prezentaciju kako biste stvorili nove komade za svoju djecu kako budu starija. To mijenja cjelokupni dojam, ali i daje osobnost prostoru.

Police

I na kraju, jedino područje u koje vrijedi uložiti u dječju sobu su police. Ako je dobro dizajniran, bezvremenski je i može rasti s vašim djetetom.

Copy link
Powered by Social Snap