Pretraga

‘Prostoria’ u Milanu predstavila svoje adute: Sofe i naslonjači koji odišu udobnošću i elegancijom

A- A+

Na netom završenom Salone del Mobiel u Milanu, meki za dizajnere i ljubitelje kvalitetnog i inovativnog dizajna u svijetu namještaja, svoje je jake adute predstavio i domaći brand Prostoria. Riječ je o velikom imenu kada je u pitanju dizajn namještaja u Hrvatskoj i tvrtki koja se unutar jednog desetljeća razvila od nule do lidera u svome području. Njihovi su naslonjači i sofe oduševili.

Buffa sofa Prostoria

Buffa sofa Prostoria | foto: Prostoria

Tijekom Tjedna dizajna u Milanu 2024., Prostoria je predstavila klasičnu lounge fotelju Rei i skulpturalnu sofu te fotelju Buffa. Riječ je o novim proizvodima izrađenim u suradnji s Numen/ForUse. Također, svoju su premijeru u Milanu imale sofa i fotelja Omnia koje je dizajnirao studio Neisako.

Izdvojeni članak

Slavonski proizvođač namještaja izabrao 5 top projekata mladih dizajnera za komercijalizaciju

‘Shvaćajući da živimo u vremenu kad je cijeli svijet naš dom, vremenu u kojem je udobnost kralj, a jastuk njegov konačni simbol, Rei i Buffa su oličenje vrhunske udobnosti. Ime Rei je u podjednakoj mjeri naklon Rayu Eamesu i Rayu Charlesu, ali i divovskoj oceanskoj manti, dok je Buffa hommage jastuku’. poručuju iz Prostorije.

Rei lounge fotelja

Rei je Prostorijin odgovor na klasičnu lounge fotelju, a postignuće je profinjene jednostavnosti i lakoće oblika. Oblikovana da bude žarišna točka u prostoriji, fotelja Rei određuje prostor oko sebe kao područje osobnog rituala. Nadahnuta je razigranošću free jazza, ali utemeljena u duhu funkcionalnog modernizma. Rei utjelovljuje formalnu napetost između krutosti i plastičnosti svojim elegantnim oblikom.

Ime Rei je u podjednakoj mjeri naklon Rayu Eamesu i Rayu Charlesu, ali i divovskoj oceanskoj manti. Fleksibilna i zaobljena školjka od savijene šperploče, suprotstavljena je mekanim jastucima različite visine s pridruženim tabureom, i dodatno briše i tako nejasnu granicu između doma i ureda, odnosno privatnog i javnog.

stolica Rei Prostoria | foto: Prostoria

stolica Rei Prostoria | foto: Prostoria

Pufasta i meka Buffa

Cijela ova kolekcija je hipertrofija jastuka. Napuhanog i napetog oblika, Buffa na prvi pogled sugerira udobnost. Vidljiv  je odmak od klasičnog pravokutnog oblika i zaokret prema mekanoj, zaobljenoj liniji radi stvaranja sofe koju ne treba pripitomljavati ili obogaćivati jastucima. Buffa je naglašenog skulpturalnog izgleda, s dodatkom hirovitosti utjelovljene u ‘rogovima’ dvorske lude i mekim oblinama, a istovremeno je iskonsko mjesto za otpuštanje i hvatanje daha; zaobljena, taktilna i luksuzna.

Čak je i rukonaslon ujedno i naslon za glavu, ergonomski oblikovan tako da podržava tijelo u ležećem položaju i tjera krutu stvarnost. Sofa se može kombinirati s raskošnim kutnim elementom koji daje veću dubinu sjedenja. Dio kolekcije je i foteljica koja se može izdvojeno koristiti. Fotelja postoji u 3 verzije, s fiksnom bazom i rukonaslonima te s okretnom bazom sa i bez rukonaslona. U istoj kolekciji dostupan je i tabure koji se može odvojeno koristiti ili kao produžetak fotelje.

Buffa sofa Prostoria

Buffa sofa Prostoria | foto: Prostoria

Savršena Omnia

Zahvaljujući kraljevskom karakteru svog oblika i elegantnoj silueti, Omnia unosi glamur u formalna okruženja i karakter u manje formalne prostore. Dodatni konektor/element komode i pravokutni raspored pružaju mogućnosti prostornih postava u kojima je spajanjem fotelja moguće stvoriti tlocrt slobodne forme u rasterskoj formaciji, koja zatim daje slobodu mijenjanja orijentacije u željenom smjeru.

Arhetipske siluete fotelje nježno su pojačane profinjenim prijelaznim oblicima. Konkretne i jasne geodezije konstruktivne membrane izvana prelaze iz konveksne u konkavnu, podupirući tako ergonomsku liniju koja skladno obuhvaća volumene naslona za leđa i ruke.  Tapecirani elementi su bogatih dimenzija i zajedno sa posebno dizajniranim podkonstrukcijama omogućuju ugodno i dugo sjedenje u mnogim položajima.

OMNIA_by Neisako | foto Prostoria

OMNIA_by Neisako | foto Prostoria

Pogledajte ovdje kako izgleda dječje igralište u Vodicama tvrtke Redox koje osvojilo ‘Oscara’ za drvni dizajn.

Copy link
Powered by Social Snap