Pretraga

Sofija – Trokutasta stambena zgrada koja mijenja izgled ukras nove četvrti u usponu

A- A+

Kako se u gusto naseljenim gradskim područjima pametno iskorištava svaki komadić slobodnog zemljišta za građenje dokaz je i stambena zgrada Srebarna u glavnom gradu Bugarske. Riječ je o građevini koja se uzdigla na trokutastoj, izduženoj parceli, te koja svojom netipičnom konstrukcijom privlači poglede.

zgrada Srebarna, Sofija

zgrada Srebarna, Sofija | foto: D.Stanchev

Stambena zgrada pod imenom Srebarna nalazi se u Sofiji, u dijelu grada koji je posljednjih godina u središtu građevinskih zbivanja, između parka Loven i metro-stanice Vitoša. Ovdje je atraktivnu lokaciju za građenje teško pronaći, stoga i ne čudi da su investitori odlučili parcelu neobičnog oblika iskoristiti do maksimuma, i u tomu uspjeli. Odnosno, za njih je to uspjela učiniti ekipa iz arhitektonske tvrtke STARH.

Bez obzira na oblik zemljišta na kojemu je građena vidljivo je kako nisu pravljeni kompromisi kada je u pitanju arhitektonski dizajn i funkcionalnost. Zagrada je realizirana kroz ortogonalnu shemu, te kvadratnu geometriju koja smiruje dinamičan volumen, te daje preciznost i red objektu.

Izdvojeni članak

Foto: Ova zgrada je vrlo neobična, a prava posebnost je njezin krov

Funkcionalno, objekt predstavlja strukturu od dvije podzemne i osam nadzemnih etaža. Dok je prvi kat zgrade u potpunosti namijenjen poslovnim prostorima, od druge do osme etaže nalaze se stambene jedinice.

No, to što je neobičnog oblika nije jedina posebnost Srebarnae. Naime, zahvaljujući orijentaciji zgrade i bakrenim panelima velikih dimenzija, objekt mijenja svoj izgled kroz dan. Ključ je u refleksiji sunčeve svjetlosti koja na završnim panelima ostavlja različite boje i siluete.

Inače, pročelje zgrade ima minimalistički okvir od bijelog krečnjaka, dok površinom, kako smo već istaknuli dominiraju staklo i bakar. Upravo upotrebom ovih materijala postignuto je da se Srebarna uklopi u okruženje kojim dominiraju poslovne zgrade slične vanjštine.

zgrada Srebarna, Sofija

zgrada Srebarna, Sofija | foto: D.Stanchev

Pogledajte ovdje neobičnu zgradu u središtu Zagreba.

Copy link
Powered by Social Snap