Pretraga

Trešnjevka bi u skorijoj budućnosti mogla drastično promijeniti izgled

A- A+

Natkriveni paviljoni, prostrane zelene površine te tržnica koja se u večernjim satima pretvara u javni prostor bogat sadržajima, moguća su budućnost najnapučenijeg zagrebačkog kvarta. Projekt koji je izradio arhitektonski studio FM Arhitektura, već je osvojio prvo mjesto na javnom natječaju za uređenje središnjeg prostora Trešnjevka, a sada im jedino ostaje da dobiju zeleno svjetlo i od Grada Zagreba.

Foto: Društvo Arhitekata Zagreba

Zagrebačka Trešnjevka, jedno od najgušće naseljenih zagrebačkih četvrti, u skoroj budućnosti mogla bi znatno promijeniti svoj izgled.

Naime, krajem prošle godine na javnom natječaju za uređenje središnjeg prostora Trešnjevke, onog koji okružuje Trešnjevačku tržnicu, prijavilo se 13 radova, a prvu nagradu odnio je arhitektonski studio FM Arhitektura i autorice Frane Milaković i Mihaele Maslać čija ideja daje Trešnjevci dašak zelene budućnosti.

Predmet natječaja bio je izrada idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja cjelokupnog prostora obuhvaćenog Programom Gradskog projekta Prostor središta Trešnjevke s naglaskom na inovativnim rješenjima, održivosti, urbanoj regeneraciji prostora te prostornoj integraciji zone obuhvata s Gradskom četvrti Trešnjevka-sjever.

Izdvojeni članak

Bilježnica troškova o izgradnji zagrebačke kuće iz 1939. krije lijepu priču

Novi izgled

Prema ideji arhitektonskog studija, Trešnjevačka tržnica u budućnosti bi bila podijeljena na paviljone te natkrivena, preobrazivši se u poslijepodnevnim satima u javni prostor bogat sadržajima.

Tik do nje nalazila bi se tri “zelena” nebodera te bi osim otvorenih zelenih površina tamo pronašli igrališta za djecu, urbane vrtove, boćališta…

Zgrada stare Name u potpunosti bi nestala te bi na njezinom mjestu bio uređeni trg. Prema ideji FM Arhitekture i javni promet bio bi jednostavniji te bi se ispod tržnice sagradile podzemne garaže koje bi spriječiti velike gužve i prenatrpanost automobila na ovom području.

Veliku važnost projekt pridaje biciklistima te načinu kako poboljšati javni promet, ali i riješiti brži protok motornih vozila. Zelena ideja i zanimljiv koncept zasigurno bi dali Trešnjevci novi sjaj, ali i obradovali stanovnike tog kvarta koji žude za zelenim površinama.

No, hoće li Grad Zagreb dati zeleno svjetlo za ovaj vizualno veoma zanimljiv koncept, ostaje nam tek vidjeti.

Copy link
Powered by Social Snap