Pretraga

Ambiciozan projekt: Moderna brza željeznička pruga od Niša do Skopja

A- A+

Nova era prometne povezanosti ispred je srpskog grada Niša i glavnog grada Sjeverne Makedonije, Skopja. Između ova dva grada planira se izgradnja nove moderne željezničke pruge. Ona će biti dio Koridora 10 koji bi u konačnici prugom trebao spajati velike gradove od grčke Atene pa sve do austrijskog Salzburga. Ova strateška povezanost označava promicanje gospodarske suradnje između ove dvije države kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji. Također je i početak brže te udobnije budućnosti putovanja.

Željeznički kolodvor Niš

Željeznički kolodvor Niš | Foto: Trains in Serbia screenshot/YouTube

Nova željeznička pruga koja bi trebala povezivati gradove Niš i Skopje u planu je izgradnje. Ona je dio projekta Koridor 10 koji će povezivati Atenu, Solun, Skopje, Niš, Beograd, Zagreb, Ljubljanu i Salzburg. Njezina izgradnja poboljšat će prometnu infrastrukturu i promicati gospodarsku suradnju između Srbije i Sjeverne Makedonije.

Prva faza željezničkog projekta duljine 50 kilometara bit će usredotočena na dionicu Skoplje-Niš-Beograd, s dodatnom dionicom koja će povezivati Skopje s njegovom Međunarodnom zračnom lukom.

– Potpisivanjem ovog memoranduma smo trasirali put za budući razvoj naših odnosa i povezivanje, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Dokument su potpisali ministar prometa i veza Sjeverne Makedonije Blagoj Bochvarsi i srbijanski ministar graditeljstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić, u nazočnosti makedonskog premijera Dimitara Kovačevskog i srbijanske premijerke Ane Brnabić u Vladi Republike Srbije, prenosi N1.

Izdvojeni članak

Željeznički most Drava: Naguravanje 4.000 tona čelika u dužini od 300 metara

Na dionici od Novog Sada do Subotice u međuvremenu se postavlja preko 60 kilometara pruge, a završetak se očekuje do kraja 2024. godine. Otvaranje željezničke pruge Novi Sad-Beograd zabilježilo je trostruki porast broja putnika u usporedbi s brojkama iz prethodnih godina. Od ostalih željezničkih radova, izdvaja se obnova i modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad.

Srbija i Sjeverna Makedonija, zajedno uz Albaniju, države su potpisnice inicijative ‘Otvoreni Balkan.’ Ona je pokrenuta 2019. godine s idejom da se unaprijedi slobodan protok ljudi, roba i usluga na Balkanu. Ovakvi monumentalni projekti, poput izgradnje nove željezničke pruge, doprinijet će napretku i međusobnoj suradnji. Također, i Srbija i Sjeverna Makedonija su kandidati za članstvo u Europskoj uniji.

Ulaganjem u željezničku infrastrukturu, u Beogradu je nedavno otvoren novi željeznički kolodvor. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap