Pretraga

[Bauštelci zabušavaju] Majstor naplatio radove više od 100 tisuća kuna, odbio ih dovršiti

A- A+

Možda je i najteža stvar koju morate napraviti pri obavljanju bilo kakvih popravka, pronaći majstora koji će vam taj posao odraditi. Pustiti nekoga u svoj dom nije mala stvar, ipak im dajete veliko povjerenje. No, nerijetko se dogodi da to povjerenje bude izigrano.

Bilo da ste i sami to doživjeli, ili samo čuli iz druge ili treće ruke, opće je poznato da je jako teško pronaći majstora s kojim nećete doživjeti razočaranje života. I dok je dobro dok sve ostane samo na razočaranju, nerijetko se dogodi da se situacija itekako zakomplicira.

Loše izvedeni radovi, krađe, nepoštivanje rokova, manjak komunikacija i sumanuto odstupanje od dogovorene cijene radova, samo su neki od problema na koje se morate pripremiti da ćete ih možda morati rješavati. Iako postoje neki manji slučajevi, koji će vam vjerojatno biti jednako stresni, ipak je gore kad vas majstor ošteti za neke novce. Recimo, za više od 100 tisuća kuna? Upravo to se dogodilo našem sugovorniku.

Izdvojeni članak

[Bauštelci zabušavaju] Emocionalnom manipulacijom do goreg rješenja i manje posla

– Radilo se o kupljenoj kući starije gradnje kojoj su stropovi i dosta zidova bili obloženi drvenom palisadom. Ja sam često na terenu i ne stignem samostalno obavljati neke veće zahvate oko kuće, tako da smo našli ‘majstora’ preko prijatelja na neviđene radove od prije. Naivno smo nasjeli i dogovorili u prosincu knauf na stropove, gletanje zidova i krečenje s materijalom za 40.000 kn. Kada su radovi krenuli, dogovoren je završetak radova u svibnju. Majstor je dobio ključ i započeo radove. Priprema je bila odrađena: palisada skinuta, instalacije za vodu i kanalizaciju provučene, isto kao i plin. Bio je i električar i sve je bilo spremno, ispričao nam je naš sugovornik.

Početak problema

Iako je sve u početku djelovalo sasvim normalno, kako to često i bude, ubrzo su krenuli problemi. Majstor je odlučio ‘olakšati’ i ostatak radova, pa je predložio da sve preuzme na sebe. Ubrzo se pokazalo da je to bila itekako loša odluka.

– S vremenom je došlo do nekih usputnih radova poput postavljanja nadvoja i betoniranja ploče te se dotični majstor tada ponudio da preuzme sve radove u kući na sebe. To je predložio kako bi meni olakšao, da ne moram s terena telefonski dogovarati poslove. Zvučalo mi je okej i pristao sam. Od tog trenutka je počelo faliti novaca pa na onih 40 tisuća treba još 20 tisuća. Napravio se roštilj u još jednoj sobi, postavljen je knauf i odrađeno je izlijevanje ploče i to kroz mjesec dana. Sada, majstor dolazi svaki dan uredno oko 10 h: šeta kroz kuću, pomete koju prostoriju i ode u 13 -14 h. Nakon mjesec dana fali još 20 tisuća kn: materijal je jako poskupio, majstor za nadvoj je skup. Dobio je još 20 tisuća kuna i to zato što se ne razumijem u građevinu i imam povjerenja u tog (ne)čovjeka, prisjetio se naš sugovornik.

Najgora stvar je svakako to što kad unajmite majstora, vjerujete mu da on zna što radi. Zato kad se pojavljuju novi troškovi, kad se produljuju rokovi, vjerujete da je to zato što tako mora biti. Iako niste zaista zadovoljni s time kako situacija napreduje, pokušavate imati razumijevanja.

– Dolazim za vikend kući vidim da su radovi krenuli, ali mi je sve to slabo. Dajem mu novce i sutra dan dolazi s novom hilticom, kriznim laserom i od materijala donosi dvije kante gleta, vreću ljepila, par ploča i profila. Kroz razgovor sa suprugom zaključujemo da se materijal slabo donosi, poslovi kaskaju, a novci odlaze, ali što ću izbora nemam jer nisam kod kuće. Mislio sam da će se pokrenuti i bit će sve u redu. I stvarno je krenulo: stropovi se rade, počelo je i gletanje zidova polako, vidi se neki pomak. To je sad već treći mjesec kako je u kući i supruga nije zadovoljna s napretkom radova, a ja ih ni ne vidim do vikenda. Majstor predlaže da sredimo stepenice kad već sve radimo. Malo dogovora i vizije, i mi pristanemo. To se razvuklo još mjesec dana i naravno što – fali materijala, fali novaca, još 20 tisuća kuna. Do travnja su se napravile dvije manje sobe, kuhinja do pola, stepenište u grubo, ali su ostali još predvorje, hodnik i kupaona. Što je s time, pitao se naš sugovornik.

Nakon par mjeseci, situacija i dalje nije popravljena. Troškovi se praktički utrostručili, a radovi nisu ni blizu kraja.

– Dolazi taj svibanj, kada je dogovoren završetak radova. Završava se predvorje, gleta se, preostaju još kupaona i hodnik. Hajdemo izbaciti sat od struje van da hodnik bude uredan, on će dogovoriti električara i s dogovorenih 3.500 kn, došlo je na 4.500 kn. Fali još materijala da se završi hodnik i dva zida u kuhinji se ne mogu gletati, moraju u knauf. To je još 15.000 kn, što je sve skupa, ako se ne varam, 115.000 kn. Došli smo s 40.000 na 115.000 kn, a kuća nije još ni završena, prepričao nam je naš sugovornik.

‘Nema više novaca’

To je bio trenutak u kojem je naš sugovornik odlučio povući crtu i reći ‘dosta je!’. No, je li zaista bilo dosta? Ne.

Zatvara se slavina, nema više novaca. Majstor prestaje dolaziti da završi do kraja plaćeni posao i doslovno iznuđuje od mene da prodam auto da mu nadoplatim da završi do kraja. Vršim pritisak danima da završi s novcima koje je dobio. Dolazi završiti posao, slika mi završene prostorije i odlazi iz kuće. Uvjeren sam da je sve riješeno i sretan što je napokon završio jer je sada početak lipnja. Sredim još podove i useljavamo. Dolazim za vikend kući s posla imam što i vidjeti, hodnik nije završen do kraja, kupaona nije ni pipnuta, a ostatak materijala je odnesen. Zovem ga ne javlja se, šaljem poruke i dobivam odgovor da završit neće, a po materijal je on išao pa je stoga njegov, rekao nam je naš sugovornik.

Sasvim je jasno da ovo nije bio zapravo majstor, nego prevarant koji je odlučio opariti se na čistoj dobroti i povjerenju našeg sugovornika. Nažalost, to je toliko česta priča, da nije niti šokantna. Ono što je ipak vjerojatno drugačije jest količina novaca koja je u ovoj situaciji izgubljena.

– Uz to sve zaboravio sam spomenuti i glazure u kući. On će naći majstora da se to riješi, a novce je dobio i za to. Materijal je kupio, a glazure sam na kraju sam platio. Našao sam drugog majstora, starog poznanika za kojeg nisam znao da se bavi istim stvarima. Završio mi je kupaonu, a ostatak hodnika sam sam završio. Uzeo sam godišnji jer sam morao okrečiti kuću, kako bih mogao raditi podove. Nakon dodatnog šmirglanja nekih okom vidljivih neravnina, okrečilo se, ali je onda tek nastupilo ono najgore… Neravno tu, brdo tu, udubina tu, tu, tu i tu. Zidovi su užas, sve je neravno, što smo platili?!?! Montiram nosač u kuhinji na zidu od knaufa i stavim vagu kad ono neravno. Zid od ploča i profila neravan, a ni podovi nisu u nuli sa zidovima. Keramičar je izludio od pokušaja da polijepi pločice kako treba, prisjetio se naš sugovornik.

Najgore je što kada netko dobro ne odradi svoj posao, osim što ste izgubili vrijeme i novac, i dalje imate posao koji se mora odraditi. I što u toj situaciji?

– Što sada napraviti – nije se javljao ni kada je trebao, a kamoli da će sada. Da ga tražim dio novca nazad, još bih ja ispao još dužan njemu. Na kraju sam uzeo gleter u ruke. kupio materijal i popravljao sve. Sada je srpanj i mi još uvijek nismo završili radove, zahvaljujući ovom vrhunskom majstoru. Što reci na ovo sve, naivno sam nasjeo. Ne želim nikom da ovo ikad ponovno prolazi, zato sam i pristao da se priča javno objavi, priznao nam je naš sugovornik.

Copy link
Powered by Social Snap