Pretraga

Butković o poskupljenju Pelješkog mosta: ‘Neće biti tako drastičnog povećanja iznosa’

A- A+

Oglasio se ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković o poskupljenju Pelješkog mosta i pristupnih cesta za 500 milijuna kuna, o čemu je jučer pisao Jutarnji list. Naime, ministar je rekao da je projekt ugovoren davno prije nego je došlo do poskupljenja građevinskog materijala pa se zbog toga ne očekuju drastične promjene u ugovorenoj cijeni.

Pelješki most

Butković je najavio da ne bi trebalo doći do drastične promjene u ugovorenoj cijeni Pelješkog mosta i pristupnih cesta | foto: YouTube, EdoStuff Aviation

Jučer je Jutarnji list objavio vijest o promjenama ugovorene cijene Pelješkog mosta i pristupnih cesta, odnosno da su dodatne financijske zahtjeve zasada najavili kineska kompanija CRBC i austrijski Strabag, dok se grčki Avax još nije oglasio. Jutarnji tako navodi da su dodatni financijski zahtjevi već dosegnuli iznos od oko 500 milijuna kuna.

Ipak, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je da je vidio u Jutarnjem članak o poskupljenju radova za 500 milijuna kuna zbog porasta cijena građevinskog materijala, međutim, tvrdi da u Ministarstvo i Hrvatske ceste nisu stigle nikakve službene informacije. Dodaje da je cijena Pelješkog mosta i pristupnih cesta ugovorena prije poskupljenja građevinskog materijala.

Izdvojeni članak

Pelješki most spasili hrvatski ronioci i bivši rukometaš: Nadljudskim naporima izvukli ključan dio težak 2 tone

Trenutno se ne očekuju drastične promjene u cijeni

Butković je istaknuo da je došlo do poremećaja na tržištu cijena materijala, čelika i sl. te da je to ipak predstavlja problem o kojem će Vlada donijeti određene odluke. Međutim, što se tiče Pelješkog mosta ističe da je on ugovoren davno prije tog poskupljenja te da trenutno ne očekuje nikakve velike iznose ni na mostu ni na pristupnim cestama.

Također, Butković je odgovorio na pitanje novinara hoće li se zaključak Vlade, prema kojem ugovori građevinara s javnim naručiteljima mogu biti korigirani zbog rasta cijena sirovina i građevinskog materijala, ujedno odnositi i na Pelješki most i pristupne ceste.

– Zna se točno kada je došlo do povećanja cijena, zna se kada su projekti ugovoreni, i ako je nešto ugovoreno i nabavljeno prije povećanja cijena onda se ne može platiti i priznati to, rekao je Butković.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Brodosplit dovršio montažu čeličnog dijela vijadukta Prapratno

Potrebno provesti analize poskupljenja

Štoviše, ministar je objasnio da će, prema Vladinom zaključku, naručitelj trebati u suradnji s izvođačem radova analizirati kada je točno došlo do poskupljenja građevinskog materijala. Potom će se, u skladu s javnom nabavom, odlučiti hoće li se neke stavke priznati ili će ipak biti potrebno platiti više, međutim, poskupljenje neće prelaziti 10 posto.

Dodao je da se drastično povećanje cijena građevinskog materijala dogodilo u zadnjih godinu dana te da se ono upravo zbog toga neće značajnije odraziti na Pelješki most i pristupne ceste. Zaključio je da on ne odlučuje o svemu tome, već da je to stvar analize.

– Ja ne znam niti sam vidio takav zahtjev, niti mogu govoriti o tom iznosu. Ali uvijek postoje na velikim projektima dodatne stvari koje se mogu dogoditi nepredvidivo, ali kod Pelješkog mosta sigurno neće biti tako drastičnog povećanja iznosa kako piše Jutarnji, istaknuo je Butković još jednom o promjeni ugovorne cijene.

Copy link
Powered by Social Snap