Pretraga

Euro-Asfalt kod susjeda probio željeznički tunel budućnosti na 27km dugoj trasi od planina do mora

A- A+

Radnici BiH tvrtke Euro-Asfalt probili su glavnu cijev na tunelu 1T Divača u Sloveniji dužine 6.707 metara. Točka proboja nalazila se na dužini 4.245 metara, a s druge strane tunel je probila slovenska kompanija Kolektor. Uz glavni tunel izvršeno je i probijanje servisnog tunela iste dužine. Raunajući obje cijevi, do sada je iskopano oko osam kilometara tunela.

probijen tunel T1 Divača

probijen tunel T1 Divača | foto: Euro-asfalt

Iz tvrtke Euro-Asfalt stiže vijest o proboju glavne cijevi na tunelu T1 Divača u Sloveniji, čija se dužina proteže na 6.707 metara. Dvjestotinjak radnika kompanije došlo je do točke proboja na dužini 4.245 metara od pune ukupne dužine tunela.

Izdvojeni članak

Aktivirano gradilište pred tunelom Kozjak, Kinezi dovoze svoju operativu, uskoro probijanje portala

Voditelji projekta, Refik Hodžić, ovom je prilikom istaknuo kako je riječ o do sada najdužem probijenom tunelu kako u Sloveniji, tako i za tvrtku Euro-Asfalt. Kao specifičnost  pothvata naveo je i način kopanja tunela u dubinu, što je uz geologiju terena predstavljalo dodatni izazov prilikom probijanja.

Napominje se i kako  je uz glavni tunel izvršeno i probijanje servisnog tunela iste dužine. Tako je, računajući obje cijevi, do sada je iskopano približno osam kilometara tunela.

probijen tunel T1 Divača

probijen tunel T1 Divača | foto: Euro-asfalt

Tunel T1 Divača je ključni Željeznički tunel i jedan od osam tunela na dionici TIR 2, projektu izgradnje željeznčike pruge Divača – Koper u Sloveniji, izvještavaju iz bhrt.ba.

– Željeznička pruga 21. stoljeća imat će kapacitet prolaza od 212 voznih kompozicija dnevno, iako nagib na pojedinim sektorima iznosi i do 17 posto. Trasa se spušta s visoka, od Divače na kraškoj visoravni, do nivoa mora kod luke Koper, objašnjavaju iz Euro-asfalta, te dodaju kako će zbog iznimno teške konfiguracije terena, strogih ekoloških ograničenja i savladavanja oko 400 metara visinske razlike, čak 75 posto rute prolaziti tunelima, kažu iz Euro-Asfalta.

– Ruta je duga 27.1 kilometara i na njoj je planirana izgradnja sedam tunela, kao i tri vijadukta. Upravo su tuneli oblast niskogradnje u kojoj se Euroasfalt specijalizirao u posljednjih nekoliko godina i postao lider u regiji i zemljama EU, kažu iz tvrtke.

probijen tunel T1 Divača

probijen tunel T1 Divača | foto: Euro-asfalt

Za Svjetsko prvenstvo 2030. kopa se 27,6km dug tunel između Europe i Afrike, doznajte ovdje detalje.

Copy link
Powered by Social Snap