Pretraga

Foto: Split započeo modernizaciju 11 gradskih raskrižja za 10,8 milijuna eura

A- A+

Prometna gužva na splitskim ulicama dodatno je intenzivirana, i tako će ostati do 15. prosinca. Na 11 gradskih raskrižja punom parom izvodi se modernizacija prometne infrastrukture. Demontiraju se stari semafori, rade se novi priključci. Riječ je o investiciji vrijednoj 10,8 milijuna eura.

obnova raskrižja

obnova raskrižja | foto: Grad Split

Započela je prva faza modernizacije i prilagodbe raskrižja i semaforske signalizacije na splitskim ulicama u sklopu projekta Inteligentni transportni sustavi (ITS) za koji su osigurana bespovratna sredstva u visini 10.843.654 eura. Radovi će biti obavljeni u razdoblju od 16. studenog do 15. prosinca 2023. godine.

Izdvojeni članak

Split gradi 8 komunalnih centara: Pod zemljom garaže, a na krovovima sportska igrališta

Prometna infrastruktura bit će modernizirana na ukupno 11 raskrižja na području Grada Splita. Riječ je o tri raskrižja u ulici Domovinskog rata, a sjecištu s ulicom Slobode, Dubrovačkom ulicom i Solinskom ulicom. Četiri raskrižja bit će modernizirana duž Velebitske ulice, također na sjecištima s ulicom Slobode, Dubrovačkom i Solinskom ulici, ali i Bušićevom.

Splićani radove mogu očekivati i u Zrinsko Frankopanskoj ulici, na raskrižju s ulicom Hrvatske mornarice, ulicom Put Glavičina i ulicom Turska kula. Također, obnavljat će se i križanje Dubrovačke ulice i ulice Put Plokita.

obnova raskrižja Split

obnova raskrižja Split | foto: Grad Split

obnova raskrižja Split

obnova raskrižja Split | foto: Grad Split

Za vrijeme radova na snazi će biti nova prometna regulacija koja podrazumijeva prilagodbu brzine i privremenu obustavu rada semafora na navedenim križanjima te regulaciju prometa prema postojećoj vertikalnoj signalizaciji (prometnim znakovima). Iz splitske gradske uprave mole građene za strpljenje.

Projekt Inteligentni transportni sustavi (ITS) predstavljaj nadgradnju klasičnog sustava prometa i transporta kojom se postiže znatno poboljšanje organizacije i odvijanja prometa. Donosi učinkovitiji prijevoz i povećanje sigurnosti u prometu, udobnost i zaštitu putnika te smanjenje emisije štetnih plinova. U prijevodu, ovaj, jedan od najmodernijih ITS-ova u Europi, zahvaljujući visokotehnološkoj regulaciji, ubrzat će protočnost prometa u Splitu, smanjiti gužve, povećati sigurnost i omogućiti da se maksimalno iskoriste postojeći prometni kapaciteti.

Pogledajte ovdje za koje su objekte na Žnjanu izdane građevinske dozvole, bit će izgrađeni unutar 12 mjeseci.

Copy link
Powered by Social Snap