Pretraga

Galerija: Vukovarski Vodotoranj tri je godine obnavljalo 40 građevinaca svih struka

A- A+

Obnova Vodotornja izvodila se u dvije faze. Prva je obuhvatila rekonstrukciju postojeće građevine, a druga izgradnju popratnog objekta sa svim dodatnim sadržajima. Realizacija je započela je u svibnju 2017. godine, a završila u kolovozu 2020. godine. Ovaj zahtjevan projekt izvela je tvrtka Planum-građenje iz koje su nas proveli kroz proces obnove simbola Vukovara.

Vukovar Vodotoranj | foto: Vukovar Vodotoranj

Vukovar Vodotoranj | foto: Vukovar Vodotoranj

Svi oni koji su danas u Vukovaru, kao i oni koji posjete ovaj grad bilo kojom drugom prilikom, neizostavno upiru pogled u vukovarski Vodotoranj, simbol ratnog stradanja i zajedništva. Među njima su, neizostavni, ali i neprimjetni, radnici brojnih građevinskih struka koji su više od tri godine radili na obnovi ove građevine pod kapom tvrtke Planum-građenje. U razgovoru s njima doznajemo sve o obnovu vukovarskog Vodotornja, izazovima koje je pred njih postavila i ponosu koji ih ispunjava pogled na završeni posao.

40 radnika raznih struka

Obnova Vodotornja i izgradnja popratnog objekta obuhvatila je građevinsko – obrtničke radove, radove na uređenju okoliša oko objekta (parkiralište i površine oko samog Vodotornja), radove na instalacijama vodovoda i kanalizacije, radove na elektrotehničkim instalacijama, radove na instalacijama vatrodojave, radove na strojarskim instalacijama i radove na ugradnji panoramskog dizala.

Na gradilištu je kroz nešto više od tri godine radilo 40 radnika raznih struka. Tesari, zidari, armirači, bravari, izolateri, vozači, strojari, električari, pomoćni radnici, betonirci, limari, podopolagači, keramičari, soboslikari, monteri suhe gradnje, informatičari, razni serviseri, asfalteri, radnici na uređenju hortikulture i brojni drugi.

Vrijednost ugovorenih radova prve faze projekta iznosila je 3.401.790 eura (25.629.092,07 kuna)  bez PDV-a odnosno 4.252.238 eura (32.036.365,09 kuna) s PDV-om. Radovi su započeli u svibnju 2017. godine, a završili u kolovozu 2020. godine. Izgradnja popratnog objekta i dodatnih sadržaja započela je pak u svibnju 2018. godine, a završila u srpnju 2019. godine. Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosila je 994.964 eura (7.496.065,15 kuna) bez PDV-a, odnosno 1.243.706 eura (9.370.081,44 kuna) s PDV-om.

Izdvojeni članak

Kostur od crvene cigle na ulazu u Vukovar postaje Glazbena škola, novo ruho za Eltzov crveni magazin

Zahtjevna sanacija kupole

Iz tvrtke Planum-građenje kažu kako je izvođenje radova na obnovi 1.faze Vodotornja bilo izrazito zahtjevno, jer se radilo o objektu koji je tijekom rata pretrpio jako velika razaranja koja su utjecala na cijelu statiku objekta. Također, izazov je bio specifičan oblikom građevine, te njena visina.

– Najviše vremena tijekom obnove posvetilo se sanaciji kupole Vodotornja kako bi ista zadržala što više izvornosti, a uz uvjet da se zadovolji njezina statika koja je bila jako narušena. Osim sanacije kupole sanirana je cijela betonska konstrukcija objekta kako bi se u potpunosti vratila stabilnost cijelog objekta. Dodatna stabilnost objekta postigla se ugradnjom nosive čelične konstrukcije unutra kupole Vodotornja. Tijekom izvođenja radova morali smo jako truda uložiti kako bi se osigurala sigurnost radnika, jer su se radovi izvodili na velikim visinama i na specifičnim mjestima koje neki inženjeri tijekom svog rada nemaju priliku izvoditi, objašnjavaju iz Planum-građenje.

Vukovar Vodotoranj | foto: Planum-građenje

Vukovar Vodotoranj | foto: Planum-građenje

Betonska konstrukcija

U sklopu obnove betonska konstrukcija Vodotornja je kompletno sanirana kako bi se osigurala statička stabilnost cijelog objekta.

– Sanacija betonske konstrukcije izvodila se u nekoliko faza, prvo je saniran donji dio konstrukcije ispod kupole, a onda sama kupola. Bilo je potrebno ukloniti postojeću žbuku postupkom hidrodemoliranja kao i dijelova betonske konstrukcije koji su bili oštećeni te predstavljali opasnost od pada, objašnjava izvođač radova.

Iz tvrtke Planum-građenje ističu kako su prije samog postupka hidrodemoliranja injektirane sve uočene pukotine u betonskoj konstrukciji, a nakon postupka hidrodemoliranja sanirana je sva betonska konstrukcija prema uputama projektanata. Nakon radova na donjem dijelu objekta pristupilo se puno zahtjevnijoj sanaciji same kupole koja je zahtijevala jako puno znanja, iskustva i prije svega strpljenja.

Izdvojeni članak

Napokon obnovljena zadnja škola stradala u ratnim razaranjima: Na obnovu se čekalo 31 godinu

Jednom u životu

Svi iz Planum-građenja ističu kako obnova Vodotornja, za tvrtku, ali i svakog  pojedinca koji je bio uključen u proces obnove, predstavlja veliki ponos.

– Ponos je to koji će biti dio nas dok smo živi, jer obnova ovakvog objekta radi se jednom. S ponosom možemo reći da smo zadovoljni što smo bili sudionici obnove Vodotornja koja je bila jako zahtjevna, ali odrađena u skladu struke bez primjedbi i prije svega najbitnije je da se tijekom izvođenja radova nitko nije ozlijedio, zaključak je izvođača radova.

Copy link
Powered by Social Snap