Pretraga

Kostur od crvene cigle na ulazu u Vukovar postaje Glazbena škola, novo ruho za Eltzov crveni magazin

A- A+

Zgrada na zapadnom ulazu u Vukovar koja je služila kao žitni magazin, zatvor i prijeratno skladište PIK-a, nakon dva desetljeća nemara konačno dobiva svoj projekt obnove. Ugovorena je izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju zgrade koju će obaviti tvrtka Ekološki centar. ‘Crveni magazin’ bit će transformiran u modernu glazbenu školu, a financiranje izgradnje planirano je iz EU fondova.

crveni magazin Vukovar

crveni magazin Vukovar | foto: Vukovarska utvrda Vukovo FB

Na zapadnom ulazu u Vukovar od 1893. godine stanovnike i goste grada dočekuje impresivna zgrada od crvene cigle koja je Domovinski rat dočekala kao PIK-ovo skladiše, a iz njega izašla, i do danas ostala, ruševina koja svjedoči strahotama razaranjima kulturne baštine. Njena obnova čeka se više od dva desetljeća, a nekoliko je projekta u ovome kontekstu već propalo. No, tomu je, čini se, došao kraj.

Grad Vukovar ugovorio je izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju zgrade Eltzovog crvenog magazina te njezine prenamjene u Glazbeno kulturno-umjetnički centar. Projektnu dokumentaciju će izvesti Ekološki centar d.o.o. iz Vukovara, a vrijednost ugovora je 83.333,33 eura, koja su osigurana u proračunu FORGV-a.

Pod budnim oko konzervatora

Eltzov crveni magazin primjer je povijesne utilitarne industrijske arhitekture u Vukovaru izgrađen 1893. godine, a njegovom rekonstrukcijom i prenamjenom u svrhu centralnog okupljališta glazbene, kulturne i umjetničke scene Vukovara udahnuti ćemo mu novi život.

Sukladno projektu, crveni magazin trebao bi postati dom Glazbene škole s modernim, funkcionalno opremljenim prostorijama. Kroz suradnju odjela za obrazovanje Grada Vukovara i konzervatora postignuta je suglasnost oko prenamjene objekta, a projektnom dokumentacijom Grad Vukovar će dobiti i kvalitetno idejno rješenje i financijsku projekciju njegove izvedbe.

Izdvojeni članak

Vukovar gradi 12 solarnih elektrana koje će godišnje uštedjeti 100 tisuća eura javnog novca

Zidovi koji su preživjeli sve

Eltzov crveni žitni magazin zgrada je koja se nalazi na zapadnom ulazu u grad Vukovar. Sagrađen 1863. i jedan od rijetkih primjeraka industrijske arhitekture iz druge polovice 19. stoljeća. Služio je kao zatvorska zgrada 1942., a od sredine 20. stoljeća bio je u funkciji centralnog PIK-ovog skladišta sve do Domovinskog rata. Od tada stoji kao ruina za čije obnavljanje nije bilo novca. Od 2012. zabilježeno je nekoliko pokušaja da postaje sjedište Centar za mir. No taj projekt nikada nije zaživio. Zgrada je upisana u registar kulturnih dobara RH još 2013. no do danas nije započela nikakva njena sanacija ili moguća konzervacija.

Zadnje je izvedeno od crvene opeke, sa željeznim kapcima na prozorima od kojih su mnogi oštećeni u Domovinskom ratu. Trenutno se može se pohvaliti samo svojom kvalitetnom gradnjom koja ju je očuvala kako kroz rat, tako i kroz vrijeme okupacije.

Kako Vukovar izgleda danas doživite u virtualnoj šetnji ovim gradom.

Copy link
Powered by Social Snap