Pretraga

Grade podvodni kružni tok: Mala nacija specijalizirana za izgradnju tunela

A- A+

Ova zemlja ima jedan metar tunela po glavi stanovnika, a sada gradi i podvodni kružni tok. Zbog vremenskih uvjeta i zahtjevnog terena, morali su preseliti podosta prometnica ispod tla.

Podvodni kružni tok | Screenshot/YouTube

Farski otoci nalaze se u Sjevernom moru  između Norveške i Islanda. Samoupravna su nacija koja je dio Danske. Njihovih 50.000 stanovnika i oko 70.000 ovaca raspoređeno je na 17 otoka. Do nedavno, jedini način putovanja između otoka bio je brod. Nažalost, more na Farskim otocima zna biti jako nemirno, a samo putovanje može potrajati i do pola dana. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća izgrađen je most koji povezuje dva najnaseljenija otoka, koji pretvara to poludnevno putovanje u putovanje od nekoliko minuta, piše B1M.

Farski otoci | Screenshot/GoogleEarth

Šezdeset godina iskustva u kontinuiranoj izgradnji tunela

U šezdesetim godinama prošlog stoljeća intenzivno su kopali tunele. Norvežani su imali velik utjecaj na njihov nagli napredak sa svojim već razvijenim tehnikama i tehnologijama. U posljednjih 60 godina izgradili su dvadeset tunela kroz uske fjordove, strme planine, brda i ocean. Danas postoji preko 50 kilometara tunela za samo 53.000 ljudi. To je više od 1 metra tunela po glavi stanovnika.

Izdvojeni članak

Najduži tunel na svijetu koji se gradi 20 godina prometno je rješenje Europe

Danas, Farski otoci još više proširuju svoj sustav tunela s dva podmorska. To je najveća investicija u povijesti države, a iznosi gotovo 700 milijuna američkih dolara.

Najveća investicija države

Tunel Eysturoy otvoren je 2020. godine, dug je 11 kilometara i povezuje otoke Streymoy, gdje se nalazi glavni grad, i Eysturoy. Drugi tunel Sandoy trebao bi biti otvoren 2023. godine, povezujući rijetko naseljena sela Sandoya s gušće naseljenim područjima. Novi podmorni tunel ubrzat će im put do glavnog grada.

Tri glavna otoka, Farski otoci | Screenshot/GoogleEarth

Tunel Eysturoy povezuje nekoliko sela glavnom infrastrukturom otoka. Vrijeme putovanja do glavnog grada smanjeno je s više od jednog sata na samo nekoliko minuta. To je drugi najduži tunel na svijetu. U osam minuta vožnje pod morem može se slušati radio stanica koja je posebno programirana za podmorsku vožnju. Također, grade i kružni tok 72 metra ispod površine koji izgleda poput meduze.

Eysturoy tunel | Estunlar

Metoda probijanja tunela na dubini od gotovo 200 metara

Najdublji dio tunela nalazi se 187 metara ispod površine vode. Izvođači radova su koristili metodu bušenja i eksploziva za iskopavanje podvodnih tunela. Dakle, izbuši se rupa u stijeni ispod vode, u rupu se ubaci eksploziv i zatim se ruševine raščišćavaju. Kako bi se osiguralo da voda ne uđe u tunel, stijena se poprska betonom kako bi se stvorila čvrsta obloga. Tu je i sustav vrata, pumpi i cijevi koji odvode kišnicu ili površinsku vodu dalje od automobila prije nego što se ispumpa u obližnji fjord. Izgradnja tunela od 10,5 kilometara trajala je četiri godine.

– Mi smo mala zemlja, malo društvo, u kojem se odluke mogu donositi prilično brzo. To je jedan od razloga zašto možemo raditi ovakve projekte. Također, imamo dobro iskustvo u izgradnji tunela kojim se služimo prilikom izgradnje tunela. Svi tuneli se temelje na norveškim standardima i norveškoj tehnologiji, rekao je Teitur Samuelsen, izvršni direktor farske tvrtke za gradnju tunela P/F Eystur-og Sandoyartunlar.

Sandoy tunel | Estunlar

Trenutno, moraju uzeti trajekt kako bi iz Sandoya došli do glavnog otoka. Novi podvodni tunel smanjit će putovanje za 48 minuta. Uz dva nova tunela koja su sada u izradi, još 14 ih je u planovima za blisku budućnost.

Copy link
Powered by Social Snap