Pretraga

Infrastrukturna revitalizacija Šibenika: Novi studentski dom, stambene zgrade, vrtić i plan za novi kvart

A- A+

Kroz proteklih 12 mjeseci Šibenik je doživio infrastrukturnu revitalizaciju koju su građani čekali više od desetljeća. Izgrađen je novi studentski dom, dvije stambene zgrade i dječji vrtić. No, što je još važnije, zahuktao se projekt Batižele, nove šibenske četvrti na 22 hektara uz more koji bi trebao po realizaciji u potpunosti promijeniti šibensku vizuru.

gradska vijećnica Šibenik

Gradska vijećnica Šibenik | Foto: Grad Šibenik

Gradonačelnik Željko Burić istaknuo je da su u razdoblju od godinu dana ostvareni i veliki i mali projekti od kojih su neki bili financijski zahtjevniji, a drugi su predstavljali izazov u izvedbenom smislu. Neki su bili općepoznati jer su građani golim okom mogli pratiti njihov napredak, dok je za druge javnosti poprilično teško bilo predočiti trud, rad i predanost ljudi koji stoje iza tih projekata.

– Ono što je zajedničko svim tim projektima je napredak grada. I najmanji je realizirani projekt Šibenik, u razvojnom smislu, podigao na višu razinu, kazao je gradonačelnik Burić.

Od dovršenih projekata valja spomenuti novootvoreni Studentski dom na Palacinu koji je primio prvu generaciju studenata. U toj velikoj, moderno uređenoj zgradi, osigurani su uvjeti za smještaj sadašnjih, ali i studenata novih studija koji će u Šibeniku tek biti otvoreni, poput Studija sestrinstva koji je popunjen do posljednjeg mjesta. Izgrađene su i dvije stambene zgrade na Biocima. Pogledajte kako je revitalizacija grada podijelila mišljenja stanovnika.

Izdvojeni članak

Revitalizacija i/ili problemi: Kako je europski novac promijenio vizuru Šibenika

Otvoren je Dječji vrtić Ljubica u Crnici, a lokalnim vlastima predstoje radovi na drugim predškolskim objektima kojima će svoj šibenskoj djeci omogućiti adekvatne uvjete za igru i veselo djetinjstvo. Nakon dugih pregovora s osnivačima privatnih i vjerskih vrtića, postignut je dogovor o jednakoj cijeni za roditelje bez obzira koji vrtić njihovo dijete pohađa.

Pripremaju se opsežne dokumentacije za izgradnju novih osnovnih škola u Vrpolju i Ražinama te nadogradnja postojećih objekata. Nedavno je otvoren i Hrvatski centar koralja na Zlarinu kojim upravlja javna ustanova Tvrđava kulture, a za čije vodstvo gradonačelnik ima samo riječi hvale.

Za projekt Batižele, nove šibenske četvrti na 22 hektara uz more za koju Burić tvrdi da će iz temelja promijeniti vizuru Šibenika, dokumentacija za obvezujući međunarodni natječaj pripremala se jako dugo. O projektu Batižele više saznajte ovdje.

Izdvojeni članak

Šibenik dobiva novu gradsku četvrt na 22 hektara zemljišta uz more

– Svi ti projekti i još mnogi drugi koje nisam spomenuo, od kapitalnih infrastrukturnih zahvata u vodoopskrbnoj i kanalizacijskoj mreži do pripreme investicija u prometnom sustavu te dokumentacije za projekte koje namjeravamo aplicirati za financiranje sredstvima iz dostupnih fondova Europske unije i drugih izvanproračunskih izvora, Šibenik vuku naprijed, zaključio je gradonačelnik Burić.

Copy link
Powered by Social Snap