Pretraga

Izgrađen dio najveće svjetske tvornice podnih obloga u Ogulinu: Radit će u četiri smjene

A- A+

Gradnja najveće tvornice podnih obloga u svijetu ‘Ogulin 2’ tvrtke Bjelin Croatia dobro napreduje te se uskoro očekuje početak četverosmjenskog rada u proizvodnim pogonima. U Ogulinu su trenutno izgrađena dva skladišna prostora ukupne bruto površine 14.800m2, proizvodna hala bruto površine 7.400m2 te upravna zgrada na dva kata bruto površine 2.400m2.

ogulin 2 pervanovo.se

Ogulin 2 | foto:pervanovo.se

– Proizvodna hala, trenutno jedina, objedinjuje završne procese obrade – profiliranje, površinsku obradu (lakiranje) te pakiranje. Matična kompanija iz Švedske (Pervanovo Invest AB) šalje otprešane ploče koje su ulazni materijal na naše završne procese obrade. Trenutno je zaposleno 42 ljudi, uključujući inženjere i operatere. Linije su potpuno automatizirane te svi operateri prolaze obuku u matičnoj kompaniji u Švedskoj, koriste se engleskim jezikom i računalom na dnevnoj osnovi. Trenutno je u planu raditi dvije smjene dok se linije i operateri ne uhodaju, zatim kreće četverosmjenski rad 7/24, rekao je Nikola Paić, direktor tvornice ‘Ogulin 2′.

Iz ‘Ogulin 2’ potvrđuju kako su planovi veliki, a uključuju izgradnju hala koje bi objedinjavale procese prešanja ploča koje trenutno dolaze iz Švedske. Nakon toga planira se tvornica pločastog materijala kojeg koriste kao srednji sloj podne obloge Woodura®. Grubom računicom za to je potrebno 370 operatera, a uz njih potrebni su inženjeri, administracija, prodaja i marketing.

Izdvojeni članak

U Ogulinu se gradi najveća tvornica podnih laminata: Patentna rješenja osigurala su im vodeće mjesto na tržištu

Podsjetimo, projekt ‘Bjelin Ogulin 2’ započeo je kupovinom zemljišta u Poslovnoj zoni – Ogulin 2018. Paralelno sa zahtjevnim čišćenja terena krenulo se u dizajniranje i projektiranje tvornice podnih obloga Woodura®, o čemu smo i tada razgovarali s predstavnicima tvrtke koji su otkrili razlog zašto se radi u Hrvatskoj.

– Jedan od najvažnijih razloga je što je vlasnik, gospodin Darko Pervan, Hrvat te je htio svoj najveći poduzetnički pothvat odraditi baš u staroj domovini. Uz to smo više nego zadovoljni s educiranom radnom snagom, s izvanrednom prometnom i infrastrukturnom povezanosti i razvijenosti te ne manje važnoj činjenici da Hrvatska raspolaže s najkvalitetnijim šumskim blagom koje vapi za oplemenjivanjem te stvaranjem dodane vrijednosti na korist svih dionika i same države. Cijelu priču možete pročitati ovdje.

Zanimljivo je kako su osnivači Bjelina kasnih 1970-ih izumili prvi laminat u svijetu, a nakon osnutka 1990-ih godina predstavili su i vodeću inovaciju – ‘klik sistem za spajanje podova’.

Copy link
Powered by Social Snap