Pretraga

Kako je skupina mladih Riječana uzela stvar u svoje ruke i obnovila igralište s najljepšim pogledom

A- A+

U sklopu projekta Europska prijestolnica kulture Rijeka 2020 u našoj najvećoj luci pokrenule su se mnoge volonterske akcije, a jedna od njih okupila je mlade studente, volontere, iskusne arhitekte i susjede i njihovu djecu. Razgovarali smo s Tinom Komadinom, studentom arhitekture koji je sa skupinom mladih arhitekata i urbanista Rijeke “Sekcija” obnovio betonsko igralište u kvartu Belveder.

Prije i poslije; foto: Tin Komadina

Belveder je jedan od najpoželjnijih riječkih kvartova za život. Nalazi se skoro u centru grada pa vam je sve blizu, ali ono što ga čini posebnim su pogledi na riječki zaljev. Tajna se nalazi već u samom nazivu kvarta – kad bismo preveli riječ belvedere s talijanskog, značenje bi doslovno bilo – “zgrada s lijepim pogledom”. No, u Belvederu nemaju samo zgrade lijep pogled. Jedan od najljepših pogleda krasi omiljeno kvartovsko betonsko igralište gdje mladi i stari uživaju u nogometu i košarci. To im je do prošle godine bilo otežano zbog očajnog stanja u kojem se teren nalazio.

Igralište prije obnove; foto: Tin Komadina

 

“Igralište je bilo u lošem stanju, zaraslo korovom – morali smo nešto poduzeti…”

Belveder je blizu centru i stambenim neboderima po kojima je Rijeka poznata, a ovo igralište na kojem smo se i sami davno igrali pruža predivan pogled prema riječkom zaljevu – htjeli smo na ovaj način doprinijeti lokalnoj zajednici i klincima koji na obraslom igralištu nisu imali poštenog gola ni koša, a asfalt je bio zasut staklom – objašnjava nam Tin Komadina, riječki student arhitekture s ljubljanskog sveučilišta.

Igralište prije obnove bilo je zaraslo i zapušteno; foto: Tin Komadina

Tin, s drugim mladim arhitektima i urbanistima, pripada volonterskoj skupini “Sekcija” koja djeluje u sklopu Zelenog vala – volonterskog programa projekta EPK Rijeka 2020. Jednu od svojih akcija nazvali su “Oživimo igrališta” i krenuli s radom na Belvederu.

Farbanje terena; foto: Tin Komadina

Nova boja terena; foto: Tin Komadina

Dobivena financijska sredstva bila su mala, ali snaga volje bila je veća

Sekciji je pomoglo Društvo arhitekata Rijeke pod kojim djeluju. Misija im je mijenjati, malo po malo, dijelove grada kojima je to potrebno. S belvederskim igralištem započeli su u prosincu prošle godine.

Htjeli smo mi to i ranije, ali tek tad smo svi imali manje obaveza na faksevima i poslovima pa smo fizičiki mogli krenuti, navodi Tin. Najprije smo, uz pomoć gradske čistoće, očistili teren od korova, stakla i ostalog otpada. Nakon tog krenulo je farbanje podloge terena. Odlučili smo se za modro plavu boju za beton. Nismo imali velike financijske pomoći, ali svako je doprinio čime je mogao. Imali smo snagu volje i viziju – igralište je na najljepšoj mogućoj lokaciji.

Susjed pomagač; foto: Tin Komadina

Svako je doveo nekog svojeg u pomoć, prijatelja, curu, dečka, poznanika. Polovica igrališta bila je pofarbana već u prvom danu, a u drugom je kompletno igralište dobilo novu boju. Nakon tog smo pokrpali betonske tribine, bile su pune rupa. Tako smo se i mi arhitekti malo okušali u pravim bauštelskim poslovima, pošalio se Tin.

Popunjavanje rupa na betonskim tribinama; foto: Tin Komadina

“Susjedi su nam nosili sokove i kolače, a djeca su znatiželjno promatrala kako se transformira njihovo igralište”

Drugu fazu radova morali su odgoditi za 2021. zbog blagdana i pogoršanja s epidemiološkom situacijom, a kako je bila zima, ni vremenski uvjeti im nisu pomogli.

Tada su polako počinjale i obaveze na faksu pa nas je bilo sve manje, ali nismo odustajali – objašnjava Tin. Dolazili smo kad smo mogli uhvatiti vremena i krenuli s drugom fazom, a to je bilo farbanje tribina u narančasto kako bi tvorile lijep kontrast s modrim terenom. Okolni neboderi gledaju na igralište pa smo privukli pažnju susjeda. Donosili bi nam piće i kolače, potpuno su nas prihvatili i čak pružili ruku u radovima ako su mogli. Djeca bi znatiželjno i nestrpljivo promatrala i ispitivala nas kad će sve biti gotovo da se mogu igrati.

Druga faza akcije, farbanje tribina; foto: Tin Komadina

Svježe ofarbane tribine; foto: Tin Komadina

U završnoj fazi mladi volonteri iscrtali su linije nogometnog i košarkaškog terena koje su prilagodili postojećim golovima i koševima. Njih su isto htjeli zamijeniti, no nisu imali budžeta za to.

Pošto su se na igralištu skupljali mladi svih uzrasta – od vrtićaša do srednjoškolaca – odlučili smo iscrtati i dječje igre – školicu i veliki šah, ali i trkaću stazu oko terena. Dječje igre još uvijek crtamo, ali bit će uskoro dovršene, dodaje Tin i navodi kako su se mladi već pri završetku radova počeli okupljati na igralištu više nego prije.

Staza za trčanje; foto: Tin Komadina

“Ovim projektom želimo pozvati i ostale ljude dobre volje da čuvaju i održavaju svoje”

Meni, kao studentu pete godine arhitekture, ovaj projekt mnogo znači. Osim iskustva u struci, naučio sam da ne treba puno uložiti kako bismo vidjeli bitne promjene u mjestu u kojem živimo. Ne treba samo graditi novo ili ulagati u skupe obnove. S malo volje i zajedništva, može se postići puno i potpuno osvježiti okolina.

Zasluženi odmor nakon obavljenog posla; foto: Tin Komadina

Pozvao bih ovim putem i ostale ljude dobre volje da čuvaju i održavaju svoje kvartove i, malim intervencijama poput naše, ožive svoj grad. Zaključuje Tin i dodaje kako je ovo tek početak radova koje je omogućio projekt Rijeka 2020. Za sve nadolazeće projekte Sekcije ostanite u toku i zapratite ove vrijedne mlade ljude na njihovim Facebook i Instagram stranicama.

Copy link
Powered by Social Snap