Pretraga

Kasne radovi na izgradnji pruge: Hrvatska će morati platiti 120 milijuna kuna

A- A+

Već nekoliko godina traje izgradnja pruge na dionici Dugo Selo – Križevci, a čini se kako će Hrvatska morati iz proračuna platiti još najmanje 120 milijuna kuna jer projekt neće biti dovršen u roku. Radovi su trebali biti gotovi već 2020. godine, a sada je rok pomaknut na 2024. godinu.

Foto: Unsplash

Projekt modernizacije postojećeg i gradnje novog kolosijeka dionice pruge Dugo Selo – Križevci vrijedan je 1,2 milijarde kuna, a Europska komisija sufinancira radove u iznosu od 85 posto. Kako bi ta ugovorena sredstva bila u potpunosti isplaćena, radovi bi trebali biti gotovi do kraja 2023. godine, ali to se sigurno neće dogoditi, piše Jutarnji list.

Do tada bi trebalo završeno oko 90 posto radova, dok bi svi radovi trebali biti gotovi 2024. godine. U slučaju da se to dogodi, Hrvatska će preostalih oko 10 posto vrijednosti radova morati sama platiti, što iznosi oko 120 milijuna kuna. U ovom trenutku, obavljeno je oko 70 posto radova.

Izdvojeni članak

Velika ulaganja u željezničku infrastrukturu: Kako napreduju radovi na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica?

Osam godina radova

Kako je rok za završetak radova pomaknut na 2024. godinu, to znači da će radovi na ovoj dionici dužine 38,2 kilometara trajati čak osam godina. Usporedbe radi, u 2024. godini bi trebali završiti i radovi na dionici pruge Križevci – Koprivnica, koji su počeli 2020. godine – četiri godine nakon početka radova na pruzi Dugo Selo – Križevci.

Nedavno je došlo i do velike promjene unutar domaćeg konzorcija koji čine Zagreb Montaža, DIV i Dalekovod. Dogovoreno je da će sve radove koji su bili u nadležnosti DIV-a preuzeti Dalekovod. To znači da Dalekovod preuzima sve radove i aktivnosti na ovom projekt, a Zagreb Montaža praktički ne obavlja nikakve poslove.

Dogovoreno je i da DIV i Zagreb Montaža ostaju u konzorciju, ali neće imati utjecaja na proces radova. Do ove promjene došlo je nakon što je Dalekovod završio predstečajni postupak, a većinski vlasnici kompanije postale su tvrtke Končar Elektroindustrija i Construction Line Limited s Malte, čiji je vlasnik Josip Jurčević.

Znatno skraćeno vrijeme putovanja

Još uvijek treba obaviti veliki dio građevinskih radova, a preostali su neki od najzahtjevnijih – gradnja novih kolodvora Križevci i Dugo Selo, a i nadvožnjak kod Dugog Sela. Za njih će Dalekovod angažirati nove podizvođače, jer sami ne obavljaju te poslove. To će biti već treća promjena podizvođača na ovom projektu.

Prvi podizvođač je bila Hidroelektra, nakon koje je došao banjalučki Integral koji je brzo napustio projekt. Treći podizvođač je bio upravo DIV, no zbog njihovih financijskih poteškoća, radovi su se odvijali sporo, iako su oni tvrdili da je to krivnja investitora, HŽ Infrastruktura.

Kako doznaje Jutarnji, na gradilištu je sada 30-ak radnika, a ima radova za njih barem 200. Kad jednog dana radovi budu završeni, vlakovi će se kretati ovom dionicom brzinom od 160 km/h, a vrijeme putovanja skratit će se s 30 na 18 minuta.

Kasne radovi na izgradnji pruge: Hrvatska će morati platiti 120 milijuna kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap