Pretraga

Na najvećem gradilištu u Osijeku marljivo se radi

A- A+

U srpnju ove godine potpisan je ugovor o dovršetku radova na izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda grada Osijeka. Ugovor su potpisali tvrtka Vodovod Osijek d.o.o. i zajednica ponuditelja koju predvodi zagrebačka firma ING-GRAD. Vrijednost radova iznosi oko 230 milijuna kuna, a dovršetak radova se očekuje kroz dvije i pol godine.

Gradilište novog postrojenja | Vodovod Osijek

Na gradilištu novog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda grada Osijeka dvije godine se nije ništa dešavalo, ovim ugovorom potpisanim u srpnju, ponovno su počeli radovi i napokon se kontinuirano gradi. Prošli tjedan su se masovno betonirale temeljne ploče i zidovi dva najveća objekta postrojenja, sekundarnom taložniku i biološkom reaktoru. Obujam tih objekata je 30 tisuća litara otpadne vode što je ekvivalentno dnevnoj potrošnji vode Osijeka i okolice.

Ugovor iz srpnja je samo jedan od šest ugovora većeg projekta Europske unije Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture grada Osijeka koji je ukupne vrijednosti od 72,5 milijuna eura. Prvi izvođač najvećeg projekta unutar projekta je dobio natječaj 2014. godine no ugovor je raskinut 201. zbog neispunjavanja ugovornih obaveza. Novi izvođač radova se odmah nakon potpisivanja ugovora sredinom srpnja bacio na posao. Voditelj Poslovne jedinice Pročišćavanja otpadnih voda u Vodovodu, Bojan Lazar, razgovarao je s Glasom Slavonije.

Projekcija pogona za pročišćavanje | Vodovod Osijek

– Sekundarni taložnik i biološki reaktor kapaciteta su 30 tisuća kubika vode, što pokazuje veličinu tih objekata. Uostalom, i dimenzijama su impresivni, prvi je bazen 70 x 70 metara, drugi tek nešto manji, 55 x 65 metara. Ta su dva velika bazena krucijalni dio sustava, ali su ipak samo dio velikog sustava, koji se sastoji od 24 različita postrojenja, izjavio je Lazar za Glas Slavonije.

Sva će se otpadna voda Osijeka i okolice slijevati u to postrojenje. Prvo će biti filter na ulaznim rešetkama, pa će se sve slijevati u velike bazene gdje će se taložiti mulj. Postrojenje će obavljati kogeneraciju, iz mulja će dobivati plin koji će se koristiti za proizvodnju električne energije. Nešto električne energije će se koristiti za pogon, a nešto će ići u elektru.

Projekcija pogona za pročišćavanje | Vodovod Osijek

– Istovremeno s ovim radovima Vodovodove se službe već sada osposobljavaju i pripremaju kako upravljati ovim sustavom. Jer voda koju za piće zahvaćamo na našim izvorima uvijek je jednake kvalitete, a otpadne vode koje će ovamo dolaziti bit će uvijek drukčijeg sadržaja i sastava te na to moramo biti spremni, kaže Lazar za GS.

Kapacitet pročišćivača bit će ekvivalentan broju stanovnika i kapacitetu industrije.

Na najvećem gradilištu u Osijeku marljivo se radi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap