Pretraga

Na našoj obali Slovenci grade čak 90 POS stanova u vrijednosti od 55 milijuna kuna

A- A+

U Rijeci je polaganjem kamena temeljca službeno počela realizacija izuzetno vrijednog projekta gradnje stanova po programu društveno poticane stanogradnje (POS) na Martinkovcu u vrijednosti od gotovo 55 milijuna kuna. Ukupno će se izgraditi 90 stanova u dvije stambene zgrade, a osim stambene infrastrukture, projekt uključuje i gradnju pristupnih cesta i prateće komunalne infrastrukture te bi trebao biti završen do kraja iduće godine, kada bi prve stanove, uz znatno pristupačnije uvjete od tržišnih, trebali kupiti novi vlasnici.

Rijeka stanovi

Vizualizacija stanova izgrađenih po programu društveno poticajne stanogradnje (POS) | foto: APOS Rijeka

Program društveno poticane stanogradnje (POS) provodi se izgradnjom stambenih objekata, odnosno stanova, a sama gradnja poticana je svrhovitim korištenjem javnih sredstva te omogućuje zadovoljavanje stambenih potreba i poboljšanje kvalitete stanovanja što većeg dijela građana, a ujedno unapređuje graditeljstvo, stoji u Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji.

Osim toga, osigurava se povrat uloženih javnih sredstava upravo prodajom izgrađenih stanova uz obročnu otplatu, ali po puno pristupačnijim uvjetima od onih tržišnih kako u pogledu kamata tako i rokova otplate, a moguće je i davanje u najam stanova uz mogućnost njihovog otkupa.

Grad Rijeka već od 2001. godine uspješno provodi politiku gradnje stanova po principu društveno poticane stanogradnje, a do sada je po tom modelu izgrađeno ukupno 586 stanova.

Izdvojeni članak

Ustavni sud donio odluku: Vlasnici smiju prodavati POS-ove stanove ako su kupljeni prije novog zakona

POS-ovi stanovi u Rijeci

Prvenstvo na kupnju stana izgrađenog po ovom principu, neovisno od načina plaćanja, imaju građani koji prvi put stječu stan u vlasništvo za potrebe svoga stanovanja, odnosno prednost pri kupnji stana imaju osobe koje nemaju odgovarajuće riješeno stambeno pitanje, stoji na službenim stranicama Grada Rijeke.

Osim toga, Grad Rijeka namjerava uvesti i model financiranja gradnje stanova koji bi bili namijenjeni davanju u najam s mogućnošću kasnije kupnje. Naime, ovakvim će pristupom naročito mladi moći riješiti svoje stambeno pitanje najmom gradskog stana u kojem će živjeti, s mogućnošću da ga jednog dana po povoljnim uvjetima mogu i kupiti.

Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke već je sredinom veljače ove godine potpisala ugovor s izvođačima radova na izgradnji POS-ovih stanova na Martinkovcu u sklopu projekta POS Martinkovac I. faza čija je realizacija započela ovih dana, a po njenom završetku očekuje se početak prodaje stanova temeljem liste reda prvenstva.

Investicija vrijedna 54,5 milijuna kuna

Investitor ovog projekta je Agencija za poticanu stanogradnju Grada Rijeka, a izvođač radova slovenska tvrtka VG5 d.o.o. koja je u Rijeci već realizirala projekt uređenja Palače šećerane, a trenutno gradi i novu zgradu Gradske knjižnice u T-objektu bivše tvornice Rikard Benčić, prenosi portal točkanai.hr.

Ukupna vrijednost ove hvalevrijednog projekta POS Martinkovac I. faza iznosi 54,5 milijuna kuna, a putem kojeg će se izgraditi 90 stanova u dvije stambene zgrade. Osim toga, Grad Rijeka osigurao je građevinsko zemljište, uređenje komunalne infrastrukture i priključke na komunalnu infrastrukturu u vrijednosti od 4,3 milijuna kuna. Iz državnog proračuna osigurano je ukupno 11 milijuna kuna, a ostatak iznosa će se nadomjestiti prodajom stanova na Martinkovcu nakon realizacije samog projekta.

Također, Grad Rijeka ulaže dodatnih 11,7 milijuna kuna u izgradnju cesta i prateće komunalne infrastrukture u naselju Martinkovac te za projektnu dokumentaciju.

Projekt bi trebao biti završen do kraja 2022. godine, kada su planirana i prva useljenja.

lokacija

Lokacija na Martinkovcu gdje se grade stanovi | foto: foto: APOS Rijeka

Gradnja 36 jednosobnih i 54 dvosobna stana

Prostor na kojem se grade višestambene građevine zauzimat će dvije građevinske čestice ukupne površine oko 6.000 četvornih metara, a sama lokacija smještena je u jugoistočnom i pretežno neizgrađenom dijelu naselja Martinkovac, na zapadnom dijelu Rijeke, između zaobilaznice na jugu i ceste Rijeka-Kastav (D-304) na sjeveru.

Svaka zgrada imat će podrum, prizemlje, četiri kata i lift, izgradit će se 36 jednosobnih stanova s dnevnim boravkom i ukupne površine oko 43 četvorna metra te 54 dvosobna stana s dnevnim boravkom i ukupne površine oko 60 četvornih metara, a svi stanovi bit će orijentirani s dnevnim boravcima prema jugozapadu i jugoistoku. Također će se urediti pristupni putovi, parkirna mjesta te okoliš.

Ravnatelj Agencije za poticanu stanogradnju Grada Rijeke Hrvoje Šćulac rekao je da se na trenutnoj gradskoj listi za kupnju novi POS-ovih stanova nalazi više od 700 ljudi te će vrlo brzo, prema spomenutom kriteriju prvenstva, dio njih dobiti poziv za kupnju stana na Martinkovcu, navodi portal točkanai.hr. Prema ranijim priopćenjima iz Agencije, prodajna cijena četvornog metra neto površine iznosit će maksimalno 10.200 kuna s uključenim PDV-om.

Rijeka je prepoznala dobrobiti POS programa  

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović naglasio je kako se dosadašnji model izgradnje POS-ih stanova s prodajom pokazao kao izuzetno dobar te da će Grad s njegovom realizacijom nastaviti i dalje. Međutim, u Gradu razmišljaju i o sličnom programu – gradnji POS-ih stanova s najmom s obzirom na to da određeni dio građana nije u mogućnosti kupiti stan.

Osim toga, ravnatelj gradske Agencije za društveno poticanu stanogradnju Šćulac dodao je kako se pripremaju dvije nove lokacije za izgradnju stanova po tom programu na Zametu, a ukupno bi se gradilo još 90 novih stanova.

Ovakva uspješna realizacija programa društveno poticane stanogradnje u Rijeci zasigurno bi trebala biti primjer i ostalim gradovima u Hrvatskoj.

Na našoj obali Slovenci grade čak 90 POS stanova u vrijednosti od 55 milijuna kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap