Pretraga

Ustavni sud donio odluku: Vlasnici smiju prodavati POS-ove stanove ako su kupljeni prije novog zakona

A- A+

Ustavni sud ukinuo je članak Zakona o društveno poticanoj stanogradnji kojim se vlasnicima prvih deset godina branilo prodavanje te davanje u najam stanova koji su kupljenih po povoljnijim uvjetima, a sve u sklopu društveno poticane stanogradnje.

POS stanovi | foto: Grad Šibenik

Odlukom Ustavnog suda te osporenim člankom 12. zakona je u jednoj od sedam zakonskih izmjena zabrana prodavanja i davanja u najam stanova primijenjena i na kupoprodajne ugovore sklopljene prije stupanja na snagu zakona, a za koje od dana njihova sklapanja nije istekao rok od deset godina.

Sve je počelo kada su brojni građani podnijeli prijedloge za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti, prigovarajući da im je propisana zabrana otuđenja i iznajmljivanja stanova kupljenih 10 godina prije stupanja na snagu zakona iako je Ustavom propisano da zakoni, osim u posebno opravdanim razlozima, ne mogu imati povratno djelovanje.

Izdvojeni članak

Put do stana kroz program POS-a: U izgradnji 353 stana na 8 lokacija

Zlouporaba stanova na atraktivnim lokacijama

Iz resornog su ministarstva u očitovanju pak naveli da u ranijoj verziji zakona kupcima nije bilo ograničeno raspolaganje stanom kupljenim po povoljnijim uvjetima od tržišnih te su uočene zlouporabe pri preprodaji i davanju u najam stanova, posebno na turistički atraktivnim lokacijama. Uz, to ministarstvo je navodilo da u slučajevima preprodaje ili iznajmljivanja stanovi nisu korišteni za rješavanje stambenog pitanja već za ostvarivanje financijske koristi.

Izdvojeni članak

Grade se dvije zgrade s više od 120 POS-ovih stanova: Uskoro lista prvenstva kupnje

Odluka Ustavnog suda

Ustavni sud je, međutim zaključio da vlada ni zakonodavac nisu opravdali povratno djelovanje “posebno opravdanim razlozima” te da u konkretnom slučaju, iako nesporno legitiman cilj koji se želio postići nema veći društveni značaj. Cijelu presudu, možete pročitati u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap