Pretraga

Put do stana kroz program POS-a: U izgradnji 353 stana na 8 lokacija

A- A+

Društveno poticana stanogradnja (Program POS) provodi se izgradnjom stanova, odnosno stambenih zgrada, organiziranom na način kojim se ostvaruje svrhovito korištenje javnih i drugih sredstava za pokriće troškova, osigurava povrat tih sredstava, omogućuje prodaja stanova uz obročnu otplatu pod pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate te omogućuje davanje u najam izgrađenih stanova uz mogućnost otkupa istih.

Kupovina stana, ilustracija | foto: Unsplash

Program POS-a pokrenut je s ciljem da se građanima Republike Hrvatske omogući rješavanje stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržišnih. Program POS-a pridonosi i razvitku građevinarstva kao gospodarske grane te je multiplikator općeg razvoja.

Od početka provedbe programa POS-a do danas izgrađeno je 8.350 stanova u 257 objekta u 80 jedinica lokalne samouprave. Ukupna investicijska vrijednost za 8.350 stanova iznosi preko 4,3 milijarde kuna, a za što je Republika Hrvatska putem poticajnih sredstava uložila 1,1 milijardu kuna. Više informacija na internetskim stranicama Ministarstva i APN-a.

U izgradnji 353 stana na 8 lokacija

Foto: Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

U pripremi je izgradnja stanova na 16 lokacija, a građani su iskazali interes za POS u 23 grada ili općine. Izgradnja stanova priprema se i u slijedećim gradovima i općinama: Bol, Baška, Rovinj, Solin, Umag, Vrsar, Split – Sirobuja, Šolta, Kutina, Osijek

– Vinkovačka, Prelog, Novalja, Našice, Trogir, Sveti Filip i Jakov i Bjelovar. Potencijalne lokacije za koje su održani razgovori s nadležnim službama u gradovima i općinama, održane prezentacije POS-a ili se planiraju održati, postoji realan interes da se uključe u izgradnju stanova po programu POS-a: Sisak, Omišalj, Vrgorac, Novska, Labin, Ludbreg, Lepoglava, Trilj, Kaštela, Buzet, Slatina, Čazma, Ploče, Ogulin, Novi Marof, Kumrovec, Velika Gorica, Vrlika, Fužine, Pula, Delnice, Daruvar i Korčula.

Copy link
Powered by Social Snap