Pretraga

Novi stanari IT parka: Do slobodnih zemljišta za izgradnju poslovnog prostora za nula kuna

A- A+

U osječki IT park stigla su nova tri stanara. Riječ je o osječkim tvrtkama Barrage, Base58 i Prototyp, koje će kao četvrti stanari zone u roku od 24 mjeseca završiti izgradnju svojih poslovnih zgrada te useliti i započeti s radom. U IT parku sve preostaje sve manje slobodnih zemljišta za izgradnju novih poslovnih prostora.

građevinska zona

Građevinska zona, ilustracija | foto: Unsplash

Ugovore trima novim stanarima osječkog IT parka uručila je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Tri nova stanara u osječkom IT parku, Barrage, Base58 i Prototyp, dobili su ugovore prema kojima će u roku od 24 mjeseca završiti izgradnju svojih poslovnih zgrada te useliti i započeti s radom. Time je, uz osječku tvrtku Mono koja je s izgradnjom svoje poslovne zgrade započela još 2019. godine, u IT parku preostalo pet slobodnih zemljišta veličine od 1234 do 1900 četvornih metara.

Broj slobodnih zemljišta brzo se smanjuje, jer Ugovor o osnivanju i prijenosu prava građenja u IT parku uskoro će biti uručen i jednoj zagrebačkoj IT tvrtki.

osijek

IT park Osijek | foto: Grad Osijek

Zemljište za nula kuna

Grad Osijek u siječnju 2019. godine raspisao je Javni natječaj za osnivanje prava građenja na nekretninama u Poduzetničkoj zoni „IT park“, i to za IT tvrtke koje unazad šest mjeseci od prijave imaju prosječno minimalno 15 zaposlenika.

–  Javni natječaj otvoren je na neodređeno vrijeme, odnosno dok na svim građevinskim česticama ne bude osnovano pravo građenja, a pristigle ponude otvaraju se jednom mjesečno, objašnjava zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Izdvojeni članak

Suvremeno ruho elektrotehnike i računarstva: ‘Ziceraški’ projekt novog istraživačkog centra

Na natječaj se mogu prijaviti sve IT tvrtke, neovisno o tome gdje se unutar Europske unije nalaze, kako bi ostvarile olakšice na pravo građenja unutar IT parka. Cijena kvadrata, navodi zamjenica Gamoš, iznosi 1,38 eura po četvornom metru, ali kroz gradski program olakšica i poticaja može biti nula kuna, a ovisi o brzini izgradnje poslovne zgrade korisnika, sjedištu poslovanja, rastu broja zaposlenika, izvoznoj orijentiranosti i samoj djelatnosti.

–  IT park strateški je projekt Grada Osijeka unutar Integriranih teritorijalnih ulaganja, koji je podržala i Vlada Republike Hrvatske te koji se sufinancira sredstvima Europske unije u iznosu od 30 milijuna kuna, navodi Gamoš.

Osječki novi trendovi

A što ih je privuklo da postanu dio priče izgradnje IT parka u Osijeku otkrili su i poduzetnici.

– Tvrtka smo koja se bavi blockchain i smart grid rješenjima. Čast nam je dobiti ovaj ugovor i drago nam je što Grad prepoznaje IT industriju kao važnu za Osijek i ovu regiju, rekao je Marko Vukobratović, zamjenik direktora tvrtke Base58. Naglasio je i zadovoljstvo ugovorom, kao i činjenicom  da su dio ove ,,osječke priče” u kojoj će, kako navodi, dobiti priliku postaviti nove trendove.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Sve se više gradi na istoku Hrvatske: Krenuo je novi projekt vrijedan 350 milijuna kuna

U ime tvrtke Protoyp ugovor je preuzeo Vlatko Vlahek, suosnivač i tehnički direktor, koji je IT park ocijenio kao super priču.

– Vrijednost osječkog IT parka od iznimnog je značaja za prepoznatljivost grada Osijeka kao regionalnog IT središta, budući da će na jednome mjestu okupiti čitavu IT zajednicu. Osim što će riješiti infrastrukturne probleme brojnim lokalnim poduzetnicima, omogućit će i otvaranje novih radnih mjesta, privući druge domaće i inozemne tvrtke te zadržati mlade talente u Osijeku, navode na službenim stranicama Grada Osijeka.

Copy link
Powered by Social Snap