Pretraga

[VIDEO] Sve se više gradi na istoku Hrvatske: Krenuo je novi projekt vrijedan 350 milijuna kuna

A- A+

Potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt izgradnje Gospodarskog centra u Osijeku. Vrijednost prve faze projekta premašuje cifru od 60 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekta procijenjena na 350 milijuna kuna. Prva faza najvećim je dijelom sufinancirana iz fondova Europske unije.

Gospodarski centar u Osijeku | foto: Osječko-baranjska županija

Novi multifunkcionalni objekt imat će mogućnost prilagodbe prostora sa svrhom unapređenja poduzetničke infrastrukture.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije  Tomislav Petric i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz EU fondova za projekt izgradnje Zgrade 1. Gospodarskog centra u Osijeku.

Ukupna vrijednost prve faze realizacije projekta iznosi  63.750.872,74 kuna, a u njemu sudjeluju Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU s 44.984.900,12 kuna i Osječko-baranjska županija s 18.765.972,62 kuna.

Gospodarski centar u Osijeku | foto: Osječko-baranjska županija

Projekt jačanja pozitivne poduzetničke klime

Grad Osijek za projekt Gospodarskog centra ustupio je zemljište, a Osječko-baranjska županija financirala je izradu projektne dokumentacije.

– Danas potpisujemo ugovor o izgradnji I. faze Gospodarskog centra čiji se završetak očekuje u sljedećih godinu dana. Vrijednost ove faze iznosi 63,75 milijuna kuna, no Gospodarski centar je projekt vrijedan ukupno 350 milijuna kuna, a već nakon izgradnje ove I. faze, sajamske aktivnosti selimo s Pampasa u novoizgrađeni prostor, rekao je župan Ivan Anušić.

Izdvojeni članak

Suvremeno ruho elektrotehnike i računarstva: ‘Ziceraški’ projekt novog istraživačkog centra

Zgrada, koja se gradi u prvoj fazi projekta, zamišljena je kao multifunkcionalni objekt s mogućnošću prilagodbe prostora veličini i zahtjevima događanja, mješovite namjene. Svrha izgradnje je unaprjeđenje poduzetničke infrastrukture, a time i jačanje pozitivne poduzetničke klime.

– Uz Gospodarski centar, Osječko-baranjska županija radi na još dva velika projekta, a to su revitalizacija brownfield lokacije OLT-a te izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće. To nisu samo infrastrukturna ulaganja, već projekti koji će generirati nove gospodarske i poduzetničke aktivnosti, a samim time doprinijeti i otvaranju novih radnih mjesta, dodao je župan Anušić.

Gospodarski centar u Osijeku | foto: Osječko-baranjska županija

Međunarodni poslovni prostor

Gospodarski centar u Osijeku činit će više objekata koji će imati ukupnu površinu od 75.700 m2 bruto građevinske površine zgrada te 35.000 m2 vanjskog otvorenog izložbenog prostora. Nakon izgradnje Zgrade 1 planira se izgradnja kongresnog centra, nadzemne garaže, poslovno-obrtničkog aneksa, poslovnog tornja te unutarnjeg izložbenog prostora za sajmove.

Izdvojeni članak

Osijek: Zapušteni povijesni prostor postaje suvremeni turistički centar

– Uz zatvorene predviđaju se i otvoreni izložbeni prostori i demonstracijski izložbeni prostori, parkirališni prostori, pristupne ceste i putevi te sadržaji na zelenim površinama za posjetitelje, park, dječja igrališta, navode iz Županije.

Ovim projektom želi se razviti nove poslovne infrastrukture koje bi trebale podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu, razvoj novih proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća. Izgradnjom novog prostora kreirat će se prostor za regionalne i međunarodne sajamske manifestacije u svim granama gospodarstva.

Gospodarski centar u Osijeku | foto: Osječko-baranjska županija

Stoti ugovor Osječko-baranjske županije

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Gospodarskog centra u Osijeku stoti je ugovor koji je Središnja agencija potpisala na području Osječko-baranjske županije i jedan je od najvrjednijih do sada. 

Gospodarski centar u Osijeku | foto: Osječko-baranjska županija

– Realizacija ovog projekta je zapravo već krenula, mi smo sa stručnim službama Županije napravili javnu nabavu za realizaciju izgradnje i nadzora te očekujemo uskoro izvođenje radova, rekao je ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

Projekt je komentirala i ministrica Tramišak koja je navela da će strateški projekt ulaganja u novu poduzetničku infrastrukturu sigurno potaknuti i daljnji razvoj gospodarstva na području Osječko-baranjske županije, kao i istoka Hrvatske.

Copy link
Powered by Social Snap