Pretraga

Očekuje se povećanje cijena rada u graditeljstvu zbog obnove

A- A+

Obnova od potresa uskoro bi trebala početi u većem opsegu i zahtijevat će ogromna sredstva i velik angažman građevinske operative. Nedostatak radnika dijelom će se kompenzirati dodatnim povećanjem cijena rada u graditeljstvu.

Hrvatska se susreće s kontinuiranim nedostatkom radne snage na području graditeljstva, posebno nakon ulaska u EU. Unatoč pandemiji, potražnja za radnicima ne jenjava, a čini se kako bi ista mogla i rasti.

Prema procjenama Hrvatske gospodarske komore zbog razornih potresa koji su zadesili Hrvatsku, slijedit će velika obnova kako Zagreba, tako i okolice, a samim time porast će potreba za radnom snagom.

Izdvojeni članak

Minimalne plaće građevinskih radnika propisane novim kolektivnim ugovorom

Povratak hrvatskih građevinara

– Obnova od potresa uskoro bi trebala početi u većem opsegu i zahtijevat će ogromna sredstva i velik angažman građevinske operative. Prema našim procjenama trebat će nam 20.000 za sva područja pogođena potresom. Naravno, ovisno i o dinamici obnove, govore nam iz HGK.

Nedostatak radnika dijelom će se kompenzirati dodatnim povećanjem cijena rada u graditeljstvu što može stvoriti uvjete za povratak naših radnika koji su otišli na zapad u potrazi za poslom i boljim uvjetima života, pogotovo ukoliko će obnova trajati duži niz godina.

Uz to, važno je raditi na tome da se stvori što više kvalificiranih radnika u hrvatskim školama te da, poručuje komora, sve firme računaju na sustav dualnog obrazovanja kojeg zagovara HGK, ali i na prekvalifikaciju u ova do sada deficitarna zanimanja.

Copy link
Powered by Social Snap